Българската фирма МТГ Делфин АД отговаря на техническите и финансовите

...
Българската фирма МТГ Делфин АД отговаря на техническите и финансовите
Коментари Харесай

Единственият кандидат да строи военни кораби 820 млн. лв. е пред подписване на договор

Българската компания МТГ " Делфин " АД дава отговор на техническите и финансовите условия за осъществяване на плана за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили. Това оповестиха от Министерството на защитата (МО) откакто беше оценена офертата на единственият участник подал оферта за придобиване на два многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморските сили. Изводът е на междуведомствената работна група назначена със заповед на министър-председателя.

Техническите оферти на компанията удовлетворяват и в забележителна степен надвишават заложените механически характерности, оповестиха от МО. Качественото осъществяване на плана и прехвърлянето на високи технологии щяло да се подсигурява от рамковите съглашения на " Делфин " с 5 водещи компании, чийто артикули са одобрени на международния пазар. Това са " Thales " с нейните клонове в Холандия, Франция и Германия, немската " Diehl Defens ", италианската " Leonardo ", френската MBDA и " Rheinmetall " (Швейцария и Германия). Системният интегратор е " Thales " с опит в построяването на повече от 160 кораба. Корабните силови установки (двигатели и дизелгенератори) се доставят от Съединени американски щати.

За реализиране на интернационалните стандарти за строителството на подобен клас кораби отговорност носи класификационната организация " Bureaeu Veritas " (Франция), която ще реализира самостоятелен надзор на реализацията на всички стадии.

Инвестиционният план би трябвало да се осъществя в интервал от 5 години. Той беше признат с решения на Министерския съвет от 1 април 2016 година и на 43-ото Народно заседание от 2 юни 2016 година През април предходната години министър председателят Борисов разгласи в задатък, че два кораба за 800 млн. лева ще бъдат издигнати в български корабостроителници

За присъединяване в процедурата са поканени седем задгранични корабостроителници. Те са имали към месец да се срещнат с документите (RfP), която е била над 400 страници и е била единствено на български, съгласно информация на " Капитал ". Част от непознатите компании са отговори, че не могат да показват в този период обвързваща оферта, а останалите – че сумата от 820 млн. лева е прекомерно ниска за осъществяване на заданието.

Частната варненска корабостроителница е фамилна компания с мажоритарен притежател Светлин Стоянов. Между 2006 и 2014 година " Делфин " построява четири фрегати и корвети, които стават гръбнакът на бойния флот на Екваториална Гвинея. Бойните съдове Wele Nzas и Bata са направени по план на украинския Държавен научноизследователски институт по корабостроене и въоръжени в Украйна.

За сключване на контракт с " Делфин " е належащо да се довършат договарянията и подписът на министърът на защитата Красимир Каракачанов
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР