Българската енергетика да е сигурна, социално поносима, финансово стабилна, предвидима

...
Българската енергетика да е сигурна, социално поносима, финансово стабилна, предвидима
Коментари Харесай

Георги Гьоков: Категоричната ни подкрепа за „Марица-изток“ ще продължи

„ Българската енергетика да е сигурна, обществено търпима, финансово постоянна, предвидима и професионална. Подкрепа за въглищните централи за оптимално удължение на живота им, както и на въгледобива – тази цел Българска социалистическа партия си сложи още с „ Визия за България “ през 2017 година, като подчертахме, че може да се извърши с повишение ролята на страната като регулатор и деен участник в процесите. Всъщност две години по-късно страната проспа дейностите на Европейски Съюз за климатичните промени и началото на „ Зелената договорка ” и в този момент се сетиха от ГЕРБ за  „ Марица-изток “. Още тогава трябваше да се води война за дерогация, за отсрочвания, а бяхме сложени пред приключен факт. „ Зелената договорка ” е сериозен проблем за района, само че не по-малък проблем ни е безхаберното ръководство на мините “,  сподели Георги Гьоков – лидер на листата на „ Българска социалистическа партия за България “ в Стара Загора на среща в Раднево. В нея участваха енергийният специалист Таско Ерменков, някогашният зам.-изпълнителен шеф на „ Мини Марица-изток “ Тенчо Кайряков, претендент депутатът Динко Господинов, дългогодишни енергетици, миньори и жители, загрижени за бъдещето на комплекса.
„ Българска социалистическа партия неведнъж е работила в посока да пази държавния интерес в бранш “Енергетика “. Винаги, когато Българска социалистическа партия е управлявала, се е вдигала два пъти цената на въглищата, два пъти са се увеличавали заплатите на българските миньори, имало е рационализация и закупуване на нови багери, нужни за " Мини Марица-изток “. Когато има политическа воля и ползата на страната съответствува с този на хората, пътища се намират, решенията се получат и резултатите са налице. Решение за опазване работата на българските миньори бе признато и гласувано по предложение на  Българска социалистическа партия още през 2020 година Тогава бе неразрешено на Министерски съвет да подхваща каквито и да е дейности, които да попречат на работата на въглищните централи, за гарантиране спокойствието на българските служащи в минния бранш “,  напомни някогашният народен представител Таско Ерменков. По думите му не би трябвало да се опълчва една енергетика на друга, в този бранш съюзът не е „ или “, а е „ и “ и би трябвало да се работи за развиване с дълготраен държавен ангажимент за създаване на нови индустриални мощности и понижаване на енергийната беднотия.
„ Наш приоритет и за 49-ото Народно събрание е да запазим комплекса „ Марица-изток “ и няма да позволим да затвори. Ще предоговорим с Европейска комисия Плана за възобновяване и резистентност в частта „ Енергетика “ за гарантиране на въглищната енергетика. Миньорите би трябвало да бъдат спокойни, тъй като се взе едно съществено и даже историческо решение. Това е едно обединяване сред всички политически сили за смяна в Плана за възобновяване и резистентност - Народното събрание задължи държавното управление да предоговори с Европейска комисия Плана за възобновяване и резистентност в частта “Енергетика “, допълни  Георги Гьоков и акцентира, че единствено една социално-отговорна партия схваща освен всекидневието, само че и бъдещето на българските жители и българската стопанска система и това е Българската социалистическа партия.
За тежкото положението на „ Марица-изток “ сигнализира доктор инж. Тенчо Кайряков. „ Силна паника буди предрешената разпродажба на мините от настоящето им управление и актуалното министерство - забележима от несъстоятелната работа  повече от  2 години, от  върховите достижения по рандеман и несъответствието в откривните работи. Изоставянето е над 20 млн. куб. м откривки за 2022г. и за първите 2 месеца и половина на т.г. - над 3 млн. куб. м. Силно безпокойствие основават доста ниският коефициент на откривни действия, спряната  употребата на горните хоризонти и на северозапад, и на югоизток, нехайството  по рекултивационните работи и незагриженост по обработваемите площи, неосъществените съществени капиталови планове, касаещи цялата експлотационна активност на мините и може би това се цели?! “, риторично попита присъстващите  някогашният зам.-изпълнителен шеф.
Георги Гьоков изрази загрижеността и безапелационната поддръжка на листата за бъдещето на „ Марица-изток “, директно обвързвано с бъдещето на Раднево, Гълъбово, Стара Загора, района и прилежащите на него – „ Това е нашата клетва пред вас, които ще ни дадете доверието си на 2 април с номер 1 в бюлетината. Ние от началото на акцията ясно повтаряме нашите задължения да работим за опазване на комплекса и попречване поемането на каквито и да било задължения, възпрепятстващи работата му. Най-важните в комплекса са хората. Разбира се, ще работим и за привличане на устойчиви вложения в промишлеността и високите технологии, които да подсигуряват съвременни и сигурни работни места, с отлични условия на труд и доста положително възнаграждение. Ще работим и за рехабилитация и възстановяване на държавната и общинска обществена инфраструктура, в това число и посредством целеви стратегии за района “, осведомиха за програмните си цели претендентите.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР