Българската държава трябва да подложи на екологична оценка промените в

...
Българската държава трябва да подложи на екологична оценка промените в
Коментари Харесай

Брюксел: Планът за Пирин трябва да мине през екооценка

Българската страна би трябвало да подложи на екологична оценка измененията в проекта за ръководство на народен парк Пирин в осъществяване на европейското законодателство. Това декларират от Европеската комисия в писмен отговор на питане по проблема, отправено от Тома Белев от Асоциацията на парковете в България.

За такава екологична оценка упорстват всички природозащитни организации в коалиция " За да остане природа в България ". В същото време държавното управление и отрасловият министър Нено Димов изрично отхвърлят да изпълнят тази наложителна процедура с претекста, че оценка за влияние върху околната среда се правела единствено, когато има декларирано капиталово желание, а такова сега липсвало.

Кабинетът бърза да гласоподава планът за проект за ръководство на Пирин още на идващото съвещание сред празничните дни - 28 декември, а през днешния ден е последният ден за публичното му разискване, в който всеки може да изпрати свое мнение по плана до Министерството на околната среда (МОСВ).

Европейска комисия води следствие против България

От Брюксел осведомят, че са почнали по своя самодейност хоризонтално следствие против няколко страни-членки, включително на България, които не са изпълнили задължението си да разгласят специфичните предпазени зони, каквато е и Пирин ( условие по член 4 параграф 4 от Директивата за местообитанията ).

Въпреки, че процедурата по гласуването на тези специфични предпазени зони е почнала отдаван, действителното им оповестяване се отсрочва от към шест години от разнообразни български държавни управления.

Европейската комисия ще подхваща подобаващи дейности при положение на продължаващо несъблюдение, предизвестяват от Европейски Съюз в писмото на европейския комисар Джордис Кремлис (Georges Kremlis), началник на отдел " Кохезионна политика и оценка на въздействието върху околната среда " в Генерална дирекция " Околна среда " на Европейската комисия.

Брюксел: Всеки проект за зона от Натура - с екооценка

" България, като държава-членка на Европейския съюз, би трябвало да подсигурява, че всеки проект или активност, които могат да обиден зона от мрежата Натура 2000 (такава зона е народен парк Пирин), се подлага на оценка за влияние върху околната среда в сходство с европейското законоидателство. Това се отнася и за всяко бъдещо изменение на проекти за разширение на туристическите действия " написа в писмото на Кремлис.

" Ако кабинетът отхвърли задължението да направи нужната екологична оценка, това би било умишлено тъпчене на европейското законодателство и ще докара до ответната реакция - процедура против България за нарушаване на правото на Европейски Съюз. А това е впечатляващо слаб метод да се започва българското европредседателство, " разясняват в свое мнение от природозащитниците.

От своя страна Брюксел прецизира още, че пълномощията на Европейската комисия се подчиняват на правилото на субсидиарността, т.е. тя може да се намесва единствено в случаите, за които има задоволително доказателства за редовно нарушаване на законодателството на Европейски Съюз. Конкретната обстановка - а точно започване на публични съвещания по план за изменение на проекта Пирин не съставлява нарушаване и Комисията не може да предприеме дейности против България на това съображение.

Европейска комисия припомня, че при положение на нарушаване на директивите институцията " не би се поколебала да стартира процедура за нарушаване ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Банско и градежите (38)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР