Българската държава не отделя средства за финансиране на организации, които

...
Българската държава не отделя средства за финансиране на организации, които
Коментари Харесай

Доклад за България: Държавата не финансира организациите за защита на правата на човека

Българската страна не отделя средства за финансиране на организации, които се занимават в областта на отбрана на човешките права. Основният запас минава през Министерството на спорта и е ориентиран спортни федерации.

Това са част от изводите на отчет за България на Агенцията на Европейския съюз за главните права (FRA). Анализът обгръща интервалът 2011-2016 година и българските му създатели са Димитър Марков и доктор Мария Йорданова от Центъра за проучване на демокрацията (ЦИД).

" Нашата задача беше да проучим до каква степен НПО-секторът в България има свободата да оперира финансово и дали има случаи на репресии по повод над сходни организации. Основният извод е, че НПО-тата на хартия имат задоволително независимост, само че липсва тотална държавна политика и поддръжка за дела, което прави наличният запас задоволителен единствено за оцеляване ", разяснява пред " Дневник " Димитър Марков от ЦИД.

Той направи уточнението, че анализът е юридически преди приемането на измененията в Закона за юридически лица с нестопанска цел, които плануват основаването на Съвет за развиване на гражданското общество към Министерския съвет.

Неговата активност ще е ориентирана към това страната да организира политика за поддръжка на развиването на гражданските организации и основаването на условия за поощряване и финансова поддръжка на цивилен начинания и подпомагането и насърчаването на ЮЛНЦ в социална изгода от страна на страната, посредством данъчни и други финансови и стопански облекчения.

В отчета на Агенцията на Европейския съюз за главните права се показва, че има три съществени канала, през които минава държавното финансиране за Неправителствени организации бранша.

Първият е субсидирането на обществени услуги към организации, които ги оферират. Вторият е непосредствено финансиране от централния бюджет, което е налично за избран брой организации, включени в закона за държавния бюджет - като Българския червен кръст, някои културни организации. През 2016 година описът с тези организации е включвал 26 НПО-та.

Третият метод е финансиране през обособените министерства. " Най-големият дял от тези средства е концентриран в Министерството на спорта и е ориентиран към другите спортни федерации, които съгласно българското законодателство са неправителствени организации. Средствата планувани за останалите ведомства са най-често свързани с използването на разнообразни закони и политики, за които съответното министерство е отговорно ", написа още в отчета. В него се дава образец, че парите в Министерството на правораздаването са предопределени за финансиране на организации, които работят в областта на домашното принуждение и поддръжката на жертви от закононарушения.

В отчета се отбелязва, че от 2011 година насам, размерът на финансиране за неправителствени организации не се е трансформирал изключително.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР