Българската Асоциация в Северна Ирландия представя идната седмица приказката “По

...
Българската Асоциация в Северна Ирландия представя идната седмица приказката “По
Коментари Харесай

Българи създадоха приказка на два езика

Българската Асоциация в Северна Ирландия показва идната седмица приказката “По дъгата ”, основана от към 20 души на възраст от 3 до 53 година Книжката е написана на два езика – български и британски, а краят й е отворен – всеки може да я довърши, както самичък реши, описа пред “Труд ” Пламена Чемширова – член на управителния съвет на Българската Асоциация в Северна Ирландия.
 14-1  14-4  14-3  14-2
По време на представянето на “По дъгата ” на 19 май в град Оума приказката ще се продава на алегорична цена, с цел да може да се издаде в по-голям тираж и по този начин да доближи до повече деца. “Приказката е една детска фикция, доста прелестно направена. Подходяща е за деца сред 10-12 години ”, изясни Чемширова и добави, че към книжката има и пано, а децата са създали и драматизация. Проектът по основаването на приказката е спонсориран от локална социална организация, като досега са отпечатани 500 бройки.
“Идеята не е комерсиална, задачата ни не е да печелим от книжката. Иска ми се обаче да я представим под някаква форма и в България ”, показа Чемширова.

Благодарение на мощното наличие на българите в Северна Ирландия и основаването на Българската асоциация преди 10 години, порти отваря и първото българското консулство в Белфаст.
“Преди 10 години към 20-тина души се събрахме и направихме Асоциацията. Целта ни беше да станем забележими за локалните хора. Под някаква форма да се представяме и да ни разпознават. ”, описа Пламена Чемширова.

По думите й, благодарение на Асоциацията на Острова се открива и неделно учебно заведение, а българската просвета се разпространява измежду локалните с помощта на Клуб за български национални танци “Чемшир ”, основан от нея. Чемширова е била професионален танцьор в отбор “Загоре ” в Стара Загора. “От дребна танцувам национални танци ”, показа тя.

Решава да замине за Северна Ирландия поради мъжа си, който развива бизнес там. Впоследствие се среща с други българи живеещи на Острова. “Събираме се деца, възрастни, танцуваме, майсторим всякакви неща. Всичко е на доброволческа основа. Това, което влагаме, е благосклонност, предпочитание и време. Доказваме на себе си и на обществото, че в комерсиалния свят, в който живеем, такива организации могат да съществуват. ”

Редовно към Българската Асоциацията се причисляват и хора от разнообразни локални публични организации. По думите на Чемширова до преди към 15 години Островът е бил извънредно затворена територия, без директен достъп до континента, хората имали напълно друго мислене. Сега обаче нещата стоят по по-различен метод.

“Много хора от разнообразни националности работят и живеят тук, надлежно и културната активност е доста развита. В групата ни има доста хора със разбъркан брак – на половина ирландци, на половина – българи. ”
По думите на Пламена ирландците мъчно одобряват непозната просвета. Те самите имат богата просвета и доста държат на нея. От няколко години Ансамбъл “Чемшир ” танцува български хора на ирландска музика. “Това нещо доста им харесва. ”

Много е неправилно схващането, че този, който е тръгнал за чужбина е не запомнил родината. Просто от време на време по този начин се стичат събитията. Един ден не е минал, в който да не си мисля за България и да не искам да се прибера, показа Чемширова.

Изява


Над 30 участия на година

Фолклорният Ансамбъл “Чемшир ” има над 30 участия на година. Най-голямото събитие за танцьорите нормално е през месец август – интернационалният фестивал в ботаническата градина в Белфаст. Посещават го над 20 хиляди души дневно. Ансамбълът взе участие и в интернационалния фестивал “На площада на другата България ”.

За момента всички в трупата са българи. В началото взели участие и ирландка и ирландец, само че им било доста мъчно и се отказали.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР