Българската асоциация на заведенията внесе официални становища в Министерството на

...
Българската асоциация на заведенията внесе официални становища в Министерството на
Коментари Харесай

Такса Разрешено тютюнопушене предлага Българската асоциация на заведенията

Българската асоциация на заведенията внесе публични мнения в Министерството на здравеопазването и в Народното събрание с предложение за смяна на текстовете в Закона за опазването на здравето, които се отнасят до възбраната за тютюнопушене в търговски обекти- питейни заведения, нощни заведения, клубове и заведения за хранене.

Предложението е всяко заведение да дефинира дали в пространствата ще бъде позволено да се пуши или да не се пуши. Баровете, заведенията за хранене или клубовете, които изберат да позволен пушене на цигари, ще би трябвало да заплащат спомагателна такса. Това ще бъде месечна или годишна вноска в особено самостоятелен за задачата държавен фонд. Всяко от заведенията което е заплатило съответната сума ще отбелязва със специфичен стикер, че таксата е платена и клиентите имат опция да пушат. Той ще се издава от страната и ще бъде залепен на очевидно място на витрините на заведението.

Ако бъдат признати предложенията на Българската асоциация на заведенията в страната ще има елементарни и изпълними правила за тютюнопушене в закрити пространства. Ще бъдат отстранени корупционните практики и административната насила, като в това време ще се обезпечи не дребен доход в държавния бюджет. Предложението е таксата да бъде годишна. Това ще бъде спомагателен и елементарно събираем доход в държавната хазна, който ще размени една мъчно използвана възбрана. Със събраните средства, които ще бъдат от порядъка на милиони, могат да се подкрепят обществено значими или здравни действия в нашата страна. Какъв ще бъде механизма за изразходването на средствата ще дефинира Министерския съвет на Република България.

Не на последно място, в случай че бъдат признати препоръчаните забележки, ще се подсигурява свободата на развиване на бизнеса, считат от Българска асоциация на заведенията.

Предложенията на Българската асоциация на заведенията включва също да не бъдат въвеждани наказания, които плануват прекъсването и преустановяването на активността на заведения, запечатване на търговски обекти, въвеждането на прекалено повишени размери на санкции и имуществени наказания за нарушение на възбраната за тютюнопушене. Предложенията в тази част целят предварителна защита против корупционни и недобросъвестни практики.

Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, в който се регламентират разпоредбите за тютюнопушенето е импортиран от Христиан Митев и група народни представители на 11 май 2018 година В момента документът е препоръчан за публично разискване и Българската асоциация на заведенията употребява опцията, да показа своето мнение.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР