Българската академия на науките ще присъди почетното звание „Доктор хонорис

...
Българската академия на науките ще присъди почетното звание „Доктор хонорис
Коментари Харесай

БАН присъжда почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на д-р Нат Гопалсвами


Българската академия на науките ще присъди почетното звание „ Доктор хонорис идея " на доктор Нат Гопалсвами от Центъра за галактически полети „ Годард " на НАСА. Тържествената гала ще се организира на 5 ноември 2019 година (вторник) от 11:00 часа в зала „ Проф. Марин Дринов " на Българска академия на науките (ул. 15-ти ноември № 1). По време на събитието доктор Гопалсвами ще изнесе лекция (на британски език) "An Outstanding Problem in Solar Physics and its Recent Resolution ".

Д-р Гопалсвами е един от най-изтъкнатите учени в света в региона на слънчево-земната физика и галактическото време. Слънчево-земната физика е релативно нова научна област, която напоследък придобива все по-голямо научно и практическо значение. С развиването на технологиите човешката цивилизация става все по-зависима от неподходящите условия в космоса (така нареченото „ галактическо време "), които могат да провокират спиране на работата на сателитните и наземни системи, връзките, навигацията, електропреносните и газопреносни мрежи и даже на човешкото физиологично положение, и да нарушат ритъма на живота по целия свят.

Трудовете на доктор Гопалсвами са отдадени на възникването на събития на Слънцето, които могат да имат резултат върху Земята, разпространяването и еволюцията им по пътя от Слънцето до Земята. Неговите проучвания поставят основата на основаването на емпирични модели за прогнозиране на възникването на геомагнитни стихии. Те имат освен теоретично, само че и голямо практическо значение, защото в доста случаи неподходящите последици от геомагнитните стихии, в случай че бъдат планувани, могат да бъдат понижени с превантивни дейности.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР