Българската академия на науките (БАН) се разграничи от позицията на

...
Българската академия на науките (БАН) се разграничи от позицията на
Коментари Харесай

БАН се разграничи от свой институт заради критики към правителството

Българската академия на науките (БАН) се разграничи от позицията на едно от звената си - Института за етнология фолклористика, във връзка разногласието чия е заслугата за признаването на българското малцинство в България. Албанската страна призна българското малцинство в края на предходната седмица. Премиерът Бойко Борисов дефинира акта като " исторически пробив ".

В неделя от Института за етнология и фолклористика разгласиха свое мнение, в което се показва неодобрение от това, че представителите на властта не загатват, че принос за този " пробив " имат и учени откриватели от Българска академия на науките и най-много доцент доктор Веселка Тончева от института. Тя посвещава цяло десетилетие (2007-2017 г.) на българските общности в Голо Бърдо, Гора, Мала Преспа и Корчанско.

" Цялото това събрано познание освен остава за поколенията, само че и послужи като опора на българските представители в Европейския парламент, с цел да аргументират своето предложение за признаването на българското малцинство в Албания – акт, който трябваше да се случи доста от дълго време. Нашите сънародници живеят като албански жители към този момент 104 години (от 1912-1913 г.). Едва през днешния ден обаче това беше политически узаконено, не и без ролята на учени като доцент Веселка Тончева, които посредством проучванията си поддържат връзка с българите в Албания ", написа в позицията на института на Българска академия на науките. В нея се споделяше още, че " не прави чест на представителите на българското държавно управление да приписват заслугите за този исторически пробив за България само на своите изключителни дипломатически старания ".

Ден след публикуването на позицията на института управлението на Българска академия на науките разпространиха свое мнение, в което " изрично се разграничава от опълчването сред триумфа на българското държавно управление и напъните на учените, съдържащо се в публикуваната до медиите информация на Института за етнология и фолклористика ".

" Признаването на българското национално малцинство в Албания е извънреден триумф на държавното управление на Бойко Борисов и на българската дипломация. Усилията на учените от Българската академия на науките постоянно са били ориентирани към това да подкрепят работата на българската страна. Ние можем единствено да се гордеем, в случай че напъните на нашите сътрудници са съдействали за постигнатия триумф. Този триумф е исторически за България акт и е горделивост за българската страна ", написа в позицията на Българска академия на науките.

Междувременно изречението, в което се споделя, че не прави чест на политиците да си приписват заслугите на учените, е изтрито от формалната позиция на Института за етнология.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР