Българската академия на науките (БАН) публикува доклада за бъдещето на

...
Българската академия на науките (БАН) публикува доклада за бъдещето на
Коментари Харесай

Проф. Александър Тасев: Имаме проиграни 6 варианта за бъдещето на проекта "Белене"

Българската академия на науките (БАН) разгласява отчета за бъдещето на АЕЦ „ Белене” при започване на тази година. В окончателната версия заключението е, че при избрани условия планът може да е сполучлив. Анализът е в две елементи – Междинен отчет 1 и Междинен отчет 2. През септември месец обаче изтече отчет, съгласно който планът АЕЦ „ Белене” е жертван на неуспех. В последна сметка – с разрешението на възложителя български енергиен холдинг (БЕХ), академията разгласява всички вероятни сюжети.

По този мотив проф. Александър Тасев от екипа, създал отчета, изясни, че в контракта е имало уговорка за конфиденциалност, тъй като има доста данни, които са комерсиална загадка. "В момента единствено тези данни са в черно в оповестения на уеб страницата на Българска академия на науките отчет. През септември пък е изминал първият вид с най-тежките условия за създаване на АЕЦ „ Белене”. Не е имало напън от страна на държавното управление за изводите в отчета ", безапелационен е проф. Тасев.

"Имаме проиграни 6 разновидността – от най-тежките условия, през междинни, до най-благоприятния вид ", посочи той. Те плануват и друг тип финансиране.

Експертът посочи, че договорът за разработване на отчета е за 2,5 млн. лева Участвали са 46 специалисти плюс 7 института на Българска академия на науките. Два пъти повече в евро щеше да коства, в случай че го беше създала интернационална финансова институция, разгласи проф. Тасев.

На база на отчета на Българска академия на науките Народното събрание ще взема решение какво ще е бъдещето на плана АЕЦ „ Белене” и дали страната ще развива или ще се откаже от нуклеарната енергетика.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР