Българската агенция за безопасността на храните стартира масови проверки на

...
Българската агенция за безопасността на храните стартира масови проверки на
Коментари Харесай

Проверяват 265 ферми заради случая с изоставените коне

Българската организация за сигурността на храните започва всеобщи инспекции на животновъдни обекти в страната, в които се отглеждат еднокопитни животни. Инспекцията е по отношение на установения случай на занемареност, нечовешко отношение и нерегламентирано придвижване на коне в Осоговската планина край Кюстендил.

Директорите на районните структури на организацията би трябвало да основат организация за поетапното осъществяване на документални и физически инспекции на обекти и на пасища за съблюдаване условията на настоящото законодателство в региона на хуманното отношение, идентификацията и опазването на здравето на еднокопитните животни.

Проверките ще бъдат осъществявани взаимно с представители на общинската администрация. Директорите на Областните дирекции по сигурност на храните ще рапортуват всяка седмица на изпълнителния шеф за всички установени нарушавания в настоящото законодателство и за подхванатите от тях дейности за премахване на установените несъответствия.

По данни на  Националната осведомителна система за регистрация, идентификация, следене на придвижванията и надзор на здравния статус на животните (ВетИС), на територията на област Пловдив са регистрирани 265 обекта с 2916 еднокопитни животни. В тази численост влизат коне, сред които и спортни, както и магарета, и катъри. Най-голям брой - 96 обекта с 1503 коне, има в Карловско,  посочи шефът доктор Камен Янков. Той отхвърли за 2017 година в района да са установени нередности от рода на виртуални стада с коне за приемане на дотации за пасища и за животни, както и нечовешко развъждане на животни.

В региона има регистрирани и две кланици, с позволение за кръвопролитие на коне, едната от които е пуснала кепенци. В настоящата се обработват животни, чието месо се употребява за изработката на салами. Двете огромни месопреработвателни компании в района, които създават деликатеси с месо имат лични бази за угояване и разфасоване на животните. При недостиг на конско, то се внася замразено най-често от Румъния.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР