Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ревизира по-строгия надзор

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ревизира по-строгия надзор
Коментари Харесай

БАБХ разреши свободно движение на дребните преживни животни от 3 области

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) ревизира по-строгия контрол в областите Ямбол, Бургас и Хасково поради болестта от чума по дребните преживни животни Срокът за използване на рестриктивните мерки, наложени от Европейската комисия, изтече в края на декември 2018 година, оповестиха от организацията през днешния ден.
Ограниченията отпадат с дата 9 януари след извършени многократни срещи и полемики сред БАБХ и Европейска комисия и след резултатите от осъществявания контрол до момента.
Дребните преживни животни от обитаемоте места на общините Болярово, Елхово, село Поляна от община Стралджа – област Ямбол, и обитаемоте места от общините Средец, Созопол, Приморско, Малко Търново и Царево – област Бургас, ще могат да бъдат придвижвани в границите на цяла България след клиничен обзор, осъществен 3 дни преди придвижването и с издадено ветеринарномедицинско удостоверение за придвижване от формален ветеринарен доктор.
Същата мярка се ползва и при придвижване на дребните преживни животни от останалите общини от областите Ямбол, Бургас и Хасково, в границите на цяла България, като се изключи тези, предопределени за неотложно кръвопролитие.
Няма ограничаване за придвижване на дребните преживни животни за неотложно кръвопролитие в границите на цяла България.
Клиничен обзор, серологично лабораторно проучване на проби с негативен резултат в границите на 3 дни и ветеринарномедицинско удостоверение от формален ветеринарен доктор ще се изисква за всяко придвижването на дребните преживни животни от областите Ямбол, Бургас и Хасково, които са ориентирани за дестинации отвън територията на България.
Продукти от дребните преживни животни от областите Ямбол, Бургас и Хасково ще се осъществят свободно на територията на страната и Европейски Съюз, без ограничавания и специфична маркировка.
От БАБХ напомнят, че след констатиране на огнищата с чума по дребните преживни животни през юни и юли 2018 година, рестрикциите се отнасяха единствено до южните общини на областите Бургас и Ямбол.
Въвеждането на по-строг контрол бе вследствие на решение на Европейска комисия от октомври 2018 година С него се разшири територията с наложените рестрикции в три области – Бургас, Ямбол и Хасково, откакто в продължение на два месеца стопаните на плантация в Болярово попречиха ветеринарните управляващи да унищожават огнището на чума в обекта и откакто бяха установени серологично позитивни дребни преживни животни в обитаемоте места от 20-километровите надзорни зони към установените огнища на чума.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР