Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обжалва Решението на Директора на РИОСВ

...
Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) обжалва Решението на Директора на РИОСВ
Коментари Харесай

Ще има ли нов курорт на Каваци, след като дюните там изчезват при последното картиране?

Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) апелира Решението на Директора на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас за правене на ПУП-ПРЗ1 на имот на “Каваците " без осъществяване на екологична оценка.

БФБ от дълги години работи за запазване на Черноморското крайбрежие и запазване на дребното останали незасегнати от строителството територии. Местността " Каваци “, южно от Созопол е едно от емблематичните места, както за напъните на неправителствените организации и гражданското общество за запазване на природата, по този начин и за желанието на вложителите да ги застрояват.

Затова и следващото капиталово желание за градеж на здания и курорт от 3 май 2022 година не е изненадващо. Изненадващо е обаче за какво, откакто през лятото на 2022-ра, специалисти от Българска академия на науките и Минно-геоложкия университет " Св. Иван Рилски " картират дюните в региона, в края на август Министерство на околната среда и водите издава заповед за ново изследване, споделят в свое писмо до медиите от Българска фондация Биоразнообразие.

Още по-любопитно е голямото разминаване сред последното “картиране " и предходните проучвания, а точно - последното изследване след " в детайли проучване " на парцела, в който би трябвало да изникне новия курорт заключава, че в границите му “както и на терените в непосредствена непосредственост няма дюнни формирания ".

“Каваците " са неповторим и несравним дюнен комплекс с цялата палитра на пясъчните местообитания – морски плаж, зараждащи се дюни, бели преносими дюни и сиви дюни, облесени дюни и влажни намаления сред тях. В региона още в предишното са оповестени Поддържан резерват " Пясъчна лилия “3 и Природна забележителност " Пясъчни дюни в м. Каваци “, както и натура 2000 зона по Директива за птиците " Бакарлъка “.

Дюните, по силата на Конституцията на Република България, са изключителна държавна благосъстоятелност и като такива не могат да бъдат благосъстоятелност на частни лица, нито да се употребяват за потребности, разнообразни от тяхното запазване или възобновяване.

Именно това е в основата на желанието на разнообразни вложители да потвърдят, че на " Каваци " в никакъв случай не е имало дюни и това, което всички можем да забележим с очите си не са дюни, а изоставени аграрни земи.

Може би таман затова последното “картиране " на дюни е направено на 19 октомври в прорез с направената методология, когато възможностите типичната за дюните растителност да бъде следена са незначително дребни. Още повече - зад него не стоят експерти с нужната подготовка.

Защо обаче шефът на РИОСВ-Бургас избира да стъпи само на него, когато взема решение, че няма потребност да се прави екологична оценка за правенето на ПУП-ПРЗ за този парцел? Това е въпрос, на който ние не можем да си отговорим, изключително като имаме поради, че в комисията за приемане на профилираната карта, представител на Министерство на околната среда и водите показва противоречие с показаните данни като акцентира, че въпреки за “определянето на съществуването, типа и местоположението на дюните следва да са водещи обективните научни наблюдения и експертиза… В съответния случай обаче, резултатите от изследванията съгласно Министерство на околната среда и водите не разрешават да бъде взето обективно решение. “

Случаят става още по-любопитен, в случай че прибавим и обстоятелството, че процедурата за създаване на “сгради за отдих и курорт " в прилежащ парцел е спряна точно тъй като “имотът на възложителите евентуално … е част от просторен и непрестанен в предишното дюнен комплекс в местността " Каваци “.

Още по-голяма паника буди фактът, че РИОСВ-Бургас води дългогодишна политика за отбрана и запазване на дюните в околност " Каваци ", споделят още от БФБ.

Всички тези несъгласия, карат Българска фондация Биоразнообразие да изиска от Министъра на околната среда и водите да анулира решението на шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда Бургас да не се прави екологична оценка на проект за застрояване на дюните в местността Каваци до Созопол.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР