Българска браншова камара Пътища обяви, че излиза на безсрочен протест

...
Българска браншова камара Пътища обяви, че излиза на безсрочен протест
Коментари Харесай

Пътният бранш излиза на безсрочен протест

Българска браншова камара " Пътища " разгласи, че излиза на неопределен митинг в сряда в цялата страна. Причината - неналичието на решения за заплащанията от страна на страната на бранша.

Нерешени все още са въпросите с заплащането на остатъка за осъществени поправки за минали години, настоящи заплащания по огромни инфраструктурни планове, като градежа на автомагистрала " Хемвус " и скоростния път Видин - Ботевград, както и индексация на договорите в строителството.

Всички тези висящи въпроси чакат решение към този момент повече от година. Миналия четвъртък - на 21 юли, парламентарната комисия по районна политика трябваше да вземе решение по тях. Насроченото изключително съвещание на комисията обаче беше анулирано без да бъде обявена публично каква е повода. От браншовата камара настояват, че съвещанието е анулирано еднолично от ръководителя на комисията Настимир Ананиев от " Продължаваме промяната ".

Причината за анулацията на съвещанието е, че не бяха подготвени правните мнения по договорите за настоящ ремонт и поддържане и за индексацията на цените, сподели Ананиев пред Mediapool. Той уточни, че е сюрпризиран от реакцията на пътната камара, тъй като във вторник има планувано, на което ще бъде прегледано смяната в Закона за публичните поръчки, която е обвързвана с индексацията на цените в договорите.

За страдание към момента няма решение по изплащането на средствата по договорите за настоящ ремонт и поддържане (ТРП), сподели Ананиев. Този въпрос не е в дневния ред на комисията във вторник. Става въпрос за заплащания за към 3 милиарда лева, по които има две мнения на ДНСК, само че от разнообразни началници. Едното споделя, че 79% от ремонтите по ТРП са съществени и затова противозаконни. Другото мнение на ДНСК, което излезе предходната седмица, показва, че те не са съществени и са изцяло постоянни. По този мотив по районната комисия е поискала АДФИ и ДНСК да излезе за всяко едно от към 900-те задачи за пътни поправки на обща сума от 3 милиарда лева дали е настоящ ремонт или е главен, с цел да няма подозрения, че има някакви нередности, изясни Ананиев.

От браншовата камара " Пътища " обаче показват в декларация, че анулацията на съвещанието на районната комисия е " капката ", която е преляла чашата и затова излизат на неопределен митинг в цялата страна.

Това са следващите митинги на сектора през последната година поради неналичието на разплащане за свършената от тях работа. От организацията показват, че единствената цел на демонстрациите е " да се отбрани трудът на хилядите работещи в бранша и да се обезпечат безвредни условия на пътешестване по пътната мрежа на страната ".

В декларацията на браншовата камара е посочено, че неразплащането и нежеланието да се поема отговорност е довело до прекъсване на работата на всички инфраструктурни обекти. Това значи, че е спряло и строителството на автомагистрала " Хемус ", и на скоростния път Видин - Ботевград, както и ремонтите на виадуктите и тунелите по автомагистралите.

" Престъпно е държанието в ХХІ век българската страна да не съумява да приключи главните си пътни артерии, поради некомпетентни " политици " и зелени рекетьори. Цената на това безхаберие е жестока, тъй като се мери в изгубени животи...

Българската браншова камара " Пътища " няма повече да следи по какъв начин некомпетентни и безскрупулни лъжци разрушават инфраструктурата на страната и заплашват живота и здравето на хората и икономическото развиване на страната ", се споделя в декларацията.

От браншовата организация се обръщат за поддръжка към Камарата на строителите у нас и синдикатите.

" Приятели, това не е битка за парите на осем души, както манипулативно и погрешно твърди един потвърден извършител на Конституцията! Това е борба за оцеляването на един цялостен стопански бранш и на стотиците хиляди работещи в него " , приключва декларацията на пътния отрасъл.

Неотдавна министър председателят в оставка Кирил Петков изясни, че са отказали поисканите близо 4 милиарда лева от районния министър в оставка Гроздан Караджов за пътния отрасъл при актуализацията на бюдгета и това е довело да раздробяване на ръководещата коалиция. Като претекст да бъдат отказани парите Петков уточни, че не са желали близо 4 милиарда лв. да отидат в 8 души.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР