Българо-македонската комисия по исторически въпроси проведе първото си заседание Преглед

...
Българо-македонската комисия по исторически въпроси проведе първото си заседание Преглед
Коментари Харесай

Българо-македонската комисия за общата ни история проведе първо заседание

Българо-македонската комисия по исторически въпроси организира първото си съвещание Преглед на учебниците по история стартира смесената комисия от учени от България и Република Македония, чието първо съвещание се организира в София. Другата тематика, по която специалистите насочват напъните си, е установяване на събитията и личностите от общата история на двете страни, които можем да честваме дружно.
 
Възможно е втората среща на комисията да съвпадне с провеждането на Референдума в Република Македония за контракта с Гърция за името, сподели пред Дарик съпредседателят на комисията проф. Ангел Димитров. Той добави, че поради неразбираемия завършек на диалозите с Гърция и медийния напън вътре в страната, специалистите от Република Македония са резервирани по отношение на бързи решения на българо-македонската комисия. Очаква се до края на годината комисията да организира общо три съвещания, а през идната година те да са по-често. До смяна на наличието в учебниците по история ще се стигне постепенно и процесът ще е сложен, предвижда проф. Димитров.

 
В смесената експертна комисия от страна на Република Македония вземат участие историци  от по-новото потомство, което е знак, че се търси нов метод във връзка с историята, изясни проф. Димитров. Пътят до смяна на позициите обаче няма да е елементарен, предвижда той: " Желанието е да навлезем много съществено в проблемите, които са основани при интерпретацията на предишното, на нашата обща история, наблягам това. Термин, с който сътрудниците се съгласяват. Така че, тези срещи ще доведат до някакви резултати. Всички желаеме да бъдат доста бързи, само че тези одобрявания, превърнати от време на време даже в легенди, в стандарти в продължение на десетилетия, изключително пренесени като съществени възпитателни, просветителни тези в учебниците, не е чак толкоз елементарно и бързо да бъдат променяни ".
 
Резултатите от работата на смесената експертна комисия ще зависят и от политическата обстановка в Република Македония, уточни проф. Димитров: " Колегите ни от Република Македония са сложени в много комплицирана конюнктура, поради политическото напрежение в страната и още неразбираемия завършек на диалозите към името на Република Македония. Сега Народното събрание би трябвало да удостовери решението, взето в диалозите сред двамата министър председатели Заев и Ципрас, макар отхвърли на президента. Това усложнява обстановката, макар огромната опозиция на най-голямата ръководеща партия. И несъмнено, идно и то през септември, когато е допустимо да бъде и нашата втора среща, или най-късно началото на октомври, би трябвало да бъде извършен референдумът за името. Тази конюнктура основава известно напрежение в нашите сътрудници. Натискът върху тях, върху страната, и изключително от медиите, е много мощен. Ние разбираме тяхната сдържаност за бързи решения. Но атмосферата беше напълно професионална, много добра и считаме, че макар разногласията по значително въпроси, започваме да намираме правилен звук, с цел да стигнем до решения, които ще бъдат съгласно историческите обстоятелства, с правилна интерпретация на предишното ".

 
До края на годината експертната комисия възнамерява да организира още две съвещания, а през идната 2019 година срещите на специалистите ще бъдат по-чести. Скопие и София ще се редуват като домакини на съвещанията. Следващата среща на историците и учените от България и Република Македония ще е наесен в Скопие.-->
 
Цялото изявление със съпредседателя на смесената експертна комисия по историческите и просветителни въпроси на България и Република Македония проф. Ангел Димитров чуйте в прикачения звуков файл.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР