Българката Ема Христова бе сред групата от общо 5 млади

...
Българката Ема Христова бе сред групата от общо 5 млади
Коментари Харесай

Българката Ема Христова предаде резултатите от петицията “Климат на промяна” на международни делегати в рамките на Конференцията за климата на ООН в Египет

Българката Ема Христова бе измежду групата от общо 5 млади европейски посланици за климата, които на 11 ноемвринастояващи за съответни дейности от вземащите решения.

То бе проведено от коалиция “Климат на смяна ” (#ClimateOfChange) в границите на завършилата през вчерашния ден международна Конференция за климата на Организация на обединените нации (COP27) в Египет.

Срещата, която се явява продължение на програмата „ Младежки разговор за климатичната смяна и миграция в подтекста на акомодацията “, предизвика полемика сред млади европейци, африканци и латиноамериканци и политически ръководители – за партньорствата, ориентирани към климатичната акомодация, и за провокациите на климатичната миграция. Акцент беше подложен върху неравнопоставеността по райони и екологичната неправда, свързани с изменението на климата.

По време на разговора Ема Христова и младите участници, връчиха систематизираните претенции за съответни задължения във връзка с климатичната миграция, които международните водачи да поемат. Те бяха в допълнение разисквани и в полемика с висши политически ръководители, измежду които Ндува Мкака, министър на естествените запаси и изменението на климата на Република Малави; Флоренсия Мичъл, народен шеф по изменението на климата към Министерство на околната среда и устойчивото развиване, Аржентина; Коко Уорнър, началник на подпрограма „ Въздействия, накърнимост и опасности “, Рамкова спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата; Синциана Пускас, експерт по изменение на климата и климатична миграция, Международна организация за миграция и други

“Връщам се от събитието изпълнена с вяра, само че и с разбирането, че смяната на процедура не се случва на тези срещи на върха като КОП. Но смяната ще се реализира посредством нещата, за които се борим на тези конгреси. Това е дълга и тежка битка, която стартира с чуване на елементарните хора, а освен на тези, които взимат решения. Чувствам се по едно и също време по-безсилна и по-силна. Безсилна, тъй като осъзнах, че е мъчно да направиш същинска смяна сам; по-силна – тъй като усетих поддръжката на хора със сходни на моите ползи, тъй като видях по какъв начин комбинираните самостоятелни дейности могат в действителност да задвижат процеса, тъй че, в случай че всеки от нас направи своя дребен принос, всичко това ще се натрупа и ще се получи една голяма позитивна смяна. ”,

Преките усещания на младата българка за потребността от по-широка гражданска ангажираност и покровителство по проблемите на климатичните промени пред вземащите решения, откриха своето удостоверение и в заключителните сесии на форума. COP27 продължи цели два дни след публично плануваното закриване (20.11. вместо 18.11.22), тъй като постигането на консенсус по основните тематики не беше елементарно. Решението за основаване на Специален фонд, който да покрива загубите на по-бедните страни от измененията в климата, е една от позитивните вести, които са в поддръжка на взаимното шерване на отговорността и са стъпка към климатична правдивост. Но по едно и също време с това не бе реализирано решение по отношение на по-бързо и уверено понижаване на въглеродните излъчвания от индустриалните процеси в стопанските системи в международен проект.

Нужно е да мислим и вървим към създаване на по-добро бъдеще както за климатичните бежанци, които са човешкото лице на климатичните промени, по този начин и за младежите, които действително най-пряко ще се сблъскат с следствията от климатичната рецесия. Затова и акцията на “Климат на смяна ” е най-сериозно ориентирана точно към информиране, обосноваване и активизиране на младежите да вземат бъдещето си в ръце като отстояват мечтаните от тях устойчиви политики и съответни дейности по акомодация и смяна.

Въпреки, че решенията на COP27 не обличат настояванията от петицията напълно в дейности, решението за основаване на Специален фонд за покриване на загубите и вредите е на процедура директно отговарящо на едно от тях: обезпечаване на финансова и техническа поддръжка от страна на Европейски Съюз на страните, наранени от изменението на климата, и основаване на интернационална скица за отбрана на миграцията по климатични аргументи.

Другите претенции са за ограничение на световното стопляне под 1,5 °C и пренасрочване на задачите на ЕС  за климатична индиферентност за 2040 година, едно десетилетие по-рано от настоящия период 2050 г.; за прекосяване към, която е обществено и екологично обективна и слага ползите на обществото и природата пред тези на корпорациите; даване на опция за присъединяване на младите европейски жители и включване на гледните им точки в политическия развой, посредством основаване на юношески препоръки в Европейски Съюз и обособените държави-членки.

Фондация “ЕкоОбщност ” и сътрудниците й не престават тъй като – видно от сложните договаряния на високо ниво – измененията в публичен проект и в метода на живот на обществата ни са едни от най-трудните, само че в същото време най-неотложните, с цел да не допуснем прегряване на планетата. Следващата година, в допълнение набраните гласове в поддръжка, ще бъдат употребявани да подсилят продължаващите покровителствен дейности по настояванията пред Европейската комисия.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР