Българка с инициали В. Й. е получила обвинение в Германия

...
Българка с инициали В. Й. е получила обвинение в Германия
Коментари Харесай

Българка е обвинена за киберпрестъпление за 14 млн. евро в Германия

Българка с букви В. Й. е получила обвиняване в Германия за присъединяване в проведена незаконна група за компютърни закононарушения, измами и шикалкавене. Това стана ясно от известие на Варненския областен съд.

 

Европейската заповед за арест на сънародничката ни е издадена на 4-ти юли от Районния съд в немския град Бамберг, а няколко дни по-късно дамата, работила в колцентър у нас е арестувана във Варна. Това е следващия случай на българи, работили в колцентрове у нас, които са екстрадирани, разследвани и съдени в Германия.

 

Адвокат доктор Мария Милушева е експерт по наказателно право и по право на осведомителните технологии и киберпрестъпността. Разказва, че както и в последния прочут случай, този на Вероника, сътрудниците от колцентровете са се представяли под подправена идентичност пред клиентите си. Въпреки това немските управляващи стигат до тях.

 

" Имената са по този начин направени, че тези, които им се обаждат, да остават с усещането, че приказват с немски жители, швейцарски или австрийски. Тоест те работят с едни работни имена, които са разнообразни от същинските им, а до същинските им имена се стига по различни пътища. Знае се допускам, че има акции на място, обиски в колцентрове в България, когато идват прокурори и служители на реда от Германия и претърсват, конфискуват се компютри. Това, което доста постоянно се случва за жалост е, че сътрудници се предават един различен и когато някой пристигна в Германия и бъде подложен на наказателно гонене споделя за своите сътрудници и показва техните същински имена ", споделя Милушева.


По думите ѝ има стотици настоящи проверяващи производства. " Предполагам, че сега може да са повече от 15 даже трикратно повече от 15 арестуваните, точна цифра нямам, тъй като не повеждам статистика, само че няма да се изненадам в случай че ми кажете, че са повече от 100, за какво производствата, върху които имам взор несъмнено са свързани със стотици български жители ", уточни тя.

 

Развоят на другите проблеми не е еднакъв. " Не е казано, че е всеки, който е екстрадиран е отговорен, нито е казано, че е наказан. Всяко едно произвеждане значи, че се ревизира до каква степен обвиняването, което е обект на заповедта за арест, може да бъде потвърдено и до каква степен този, който е обвинен и е пристигнал в Германия, в действителност е направил закононарушенията, в които е упрекнат. В случай, че бъде потвърдено закононарушението, се постановат присъди, които нормално са отнемане от независимост, т.е. ефикасни присъди. Но би трябвало да ви кажа, че съм имала случаи, в които с използване на известни тактики на отбраната, сме реализирали и присъди, чието осъществяване е условно ", признава юристът.

 

Екстрадираните българи не са застрашени единствено от отнемане от независимост. " В наказателните производства, в случай че се стигне до наказание, наказванията могат да бъдат отнемане от независимост, осъществяването да е дейно или условно и също така редом на наказателните наказания се стига и до присъди, които гласят, че съответните лица са длъжни да възвръщат суми на потърпевшите, суми, които те даже не са получавали в цялостен размер ", изясни още Милушева.

Колцентрове са обект на следствие на територията на разнообразни европейски страни.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР