България започва строежа на газовата връзка с Гърция до три

...
България започва строежа на газовата връзка с Гърция до три
Коментари Харесай

Борисов:Преговаряме и със САЩ за газ, почваме връзката с Гърция

България стартира градежа на газовата връзка с Гърция до три седмици. Това разгласи министър председателят Бойко Борисов след енергийния конгрес " Отключване на бизнес капацитета на източноевропейските газови пазари - конкуренция, други възможности, пазари, планове, сигурност посредством диверсификация " в София.

" Около 20 май ще създадем първа копка на интерконектора с Гърция ", съобщи Борисов след среща с ръководителя на Института за енергийни проучвания във Вашингтон и на Американския енергиен алианс Том Пайл, на която тематиката е била обсъждана.

" Ние и сега по 1 милион на ден полутечен газ през остарелия газопровод, през Солун, можем да вкарваме. Подменихме компресорите с американски, реверсивни, доста положителни. Напред сме по тематиката, ще я изградим ", добави министър председателят.

Газовата връзка с Гърция ще е подготвена през 2020-а година, увери енергийният министър Теменужка Петкова и добави, че до дни ще бъдат определени фирмите - изпълнителки на интерконекторната връзка, а в края на същия месец ще стартира построяването ѝ.

Премиерът пък акцентира, че приоритет за страната ни е обезпечаването на енергийна диверсификация и на по-ниски цени за газа на вътрешния пазар.

Борисов разяснява, че на срещата с Пайл е била разисквана и опцията за доставка на американски природен газ. По думите му страната ни може да се възползва от държавните субсидии, които Вашингтон дава за своя газ и това да се случи в границите на съдействието ни в НАТО На пряк въпрос дали договарянията за американски газ и изтребителите Ф-16 са обвързани, Борисов помоли публицистите да не му поставят думи в устата и посочи, че действителни диалози към момента не са почнали.

Премиерът за следващ път удостовери, че България се надява на диверсификация на енергийните източници, тъй като единствено по този начин може да се реализира най-хубава цена и сигурност на доставките. По думите му в този момент се построяват " автомагистрали ", с цел да може, който даде по-евтин газ, България да купи от него.

До края на годината България може да има платформа за търговия с природен газ, заяви още министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тази самобитна борса за синьо гориво е отговорност на " Булгартрансгаз ".

Според нея има съображение да се счита, че в страната ни може да бъде построен газоразпределителен център. По думите й скоро ще бъде готово предпроектното изследване за газовия хъб " Балкан ", съобщи Петкова: " Това значи, че ние ще създадем предпоставки точно България да стане това средище, този натурален път на потоците природен газ, както от север, по този начин и от юг ".

Междувременно България развива борса за търговия на природен газ с поддръжката на австрийския газов хъб. Договорът с него е подписан в края на предходната година.

" И нашата амбициозна цел е до края на тази година да имаме една в действителност платформа за търговия с природен газ, която да може да разполага с всички нужни функционалности, според европейските правила и европейските регламенти. Ключови за България са междусистемната връзка със Сърбия, както и интерконекторът с Гърция ", сподели още Петкова.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР