България зае твърда позиция срещу руския газ като въведе извънредна

...
България зае твърда позиция срещу руския газ като въведе извънредна
Коментари Харесай

Изненадващият удар на България срещу руския газ

България зае твърда позиция против съветския газ като вкара изключителна такса за преноса му, която го оскъпява с 3 милиарда лева на година Това обаче визира директно страни като Сърбия и Унгария, които получават газа си през " Турски поток " иу би трябвало да платят въпросната сума Въпросът е ще се стигне ли до геополитическо напрежение или в последна сметка страната ще завоюва от решителността си
България извънредно рядко застава уверено на интернационалната сцена. Още по-малко са случаите, в които преследвайки задачите си е нарушавала намерено ползите на други страни. А съвсем в никакъв случай измежду най-засегнатите от сходна политика не е била Русия.

От 13 октомври обаче всичко това е реалност. Без доста звук и полемики българската страна вкара изключителна енергийна такса върху преноса и преноса на съветски природен газ през нейна територия. Тя е в размер на 20 лева./мВтч и при сегашните борсови цени на газа съставлява към 20% оскъпяване, което е повече от доста при започване на отоплителния сезон.

Заради неналичието на информация по тематиката обаче не може да се каже какво тъкмо цели България с въвеждането на тази такса. Най-логично наподобява това да са спомагателни доходи. При опазване на сегашните размери на преноса на съветски газ през страната това би генерирало 2.5 - 3 милиарда лева приходи в бюджета на година. А това е много сериозна сума, която може да се употребява за решение на енергийните проблеми в страната и инвестиция в обекти като ПАВЕЦ " Чаира " да вземем за пример.
Реклама
Но от новата такса директно наранени ще са Сърбия, Унгария, Гърция и Северна Македония, които действително ще би трябвало да платят въпросните 20 лева./мВтч, тъй като " Газпром " ще ги начисли в крайната цена. Реакциите, най-много от Сърбия и Унгария, към този момент са налице. Затова изобщо не е несъмнено, че упоменатите милиарди ще могат да се съберат. Което пък води до втората допустима цел - да се ограничи в допълнение потреблението на съветски газ. Което наподобява изцяло допустимо.

Косвен резултат от тази политика обаче ще има в цяла Източна Европа, защото пренасочването на търговците към други възможности на съветския газ ще разбърка пазара, а оттова и цените. По неофициална информация на " Капитал " диалози по тематиката към този момент са водени с представители на Австрия, която към момента използва 50% съветски газ (макар да го получава през Словакия). Затова има и изказвания, че София може в действителност да употребява новата такса като лост за стартирането й в Шенген .

Без подозрения новата българска такса ще засегне и Турция, която е главния преразпределител на съветския газ към Европа. Държавната компания " Боташ " да вземем за пример към този момент подписа няколко покупко-продажби за транспорт на газ през България към други страни и в случай че той се окаже с съветски генезис ще би трябвало да заплаща спомагателните 20 лева./мВтч.

Също по този начин наранени ще бъдат и някой крайни консуматори в България, които към момента се доставят с съветски газ, като " Лукойл Нефтохим " да вземем за пример. Рафинерията е един от най-големите потребители на газ в България, само че не се доставя през държавния снабдител " Булгаргаз ", а компанията на - " Състейнабъл Енерджи Съплай " (с предходно име " Енергико трейдинг " ), която е медиатор на " Газпром ". Това като цяло не е без значение за цените на горивата.
Реклама
При всички случаи може да се каже, че това е най-значимата анти-руска икономическа мярка въвеждана от България и тя може да има съществени последици. Въпросът е подготвена ли е София да ги посрещне? Как се стигна дотук

Промените, с които се вкарва таксата от 20 лева./мВтч върху преноса и преноса на съветския газ бяха направени от Народното събрание още на 28 септември при гласуването на Законът за изменение и допълнение на Закона за надзор по използване на ограничаващите ограничения предвид на дейностите на Русия, дестабилизиращи ситуацията в Украйна. Въпреки изключителната значимост на въпросната такса обществени мнения от страна на политиците нямаше. Дори в противен случай - диалози на " Капитал " с някои депутати остави чувството, че няма изясненост какво тъкмо е признато и за какво.

Нищо не се разбираше и от стенограмите и протоколите от съвещанията на икономическата комисия в Народното събрание, която е гледала въпросните ремонти, както и от самото гласоподаване в пленарна зала, където са направени спомагателни корекции.

Ясно е, че таксата от 20 лева./мВтч е била препоръчана два пъти - един път от Министерският съвет и настрана от депутатите Бойко Борисов (ГЕРБ), Делян Пеевски (ДПС) и Радослав Рибарски (ПП-ДБ) . Предложенията са били изцяло идентични. Според информация на " Капитал " цената е вкарана по гледище на финансовото министерство в качеството на Асен Василев, само че е получила утвърждение от общо взето всички в ръководещото болшинство - ГЕРБ, " ПП-ДБ " и Движение за права и свободи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР