България вярва, че РС Македония ще бъде пълноправен член на

...
България вярва, че РС Македония ще бъде пълноправен член на
Коментари Харесай

Росен Желязков: В Северна Македония не трябва да губят време, а да изпълнят условията за членство

България има вяра, че районен съд Македония ще бъде пълновръстен член на Европейския съюз въз основата на личния си принос. Вярваме, че те ще изпълнят изискванията за участие и не би трябвало да губят време, тъй като най-страшното нещо е да се губи време, което ще премине в песимизъм. На тях им трябват бързи решителни актове и безапелационни решения, без да търсят повода отвън себе си. Много е значимо аргументите, желанията и триумфите да бъдат техни.

Това декларира ръководителят на Народното събрание Росен Желязков пред БГНЕС след края на визитата си във Ватикана и Италия по случай 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, българската писменост и просвета.

По време на визитата си ръководителят на Народното събрание имаше визита при папа Франциск, диалози с държавния секретар на Ватикан кардинал Пиетро Паролин и с ръководителя на Камарата на депутатите на италианския парламент Лоренцо Фонтана.

По същото време в Рим беше и делегация на македонското Собрание водена от неговия ръководител Талат Джафери. Двете делегации взаимно поставиха венци пред българската и македонската плоча в базиликата " Санта Мария Маджоре ", в която славянските книги са получили публично самопризнание от папа Адриан II.

По време на диалозите си с формалните лица във Ватикана и Рим Росен Желязков е засегнал тематиката за нашите връзки с районен съд Македония и политическите процеси в Западните Балкани.

„ Западните Балкани са извънредно значими за Италия, и за Светия трон, тъй като това е зона, която ражда благоприятни условия за исторически спорове ", акцентира ръководителят на Народното събрание. Той уточни, че разрешаването на напреженията, които има при нашите съседи са тематика, която „ минава и намира своето решение единствено и само през цялостната интеграция на страните от Балканския полуостров ".

Българската позиция по РСМ съставлява необикновен интерес за Ватикана и Италия, изключително тематиките, които бяха повдигнати наскоро на срещата в Рейкявик.

„ Заявихме, че нашата позиция остава непроменена. РСМ би трябвало да стартира и да завърши колкото се може по-скоро преговорния развой и да стане пълновръстен член въз основата на по този начин наречения личен принос. Т.е. решението би трябвало да бъде с оглед изпълняването на критериите за участие и сполучливо привършване на преговорния развой, а не поради политическото решение единствено по себе си ", безапелационен е Росен Желязков.

Той означи, че за България е значимо изискването, което е сложено от Европейската комисия за конституционната смяна, която включва българите като държавотворен народ в границите на РСМ. „ Това е безспорна причина за започването на договарянията. Това не е наша двустранна проблематика, това е изискване, което е сложено и записано в изискванията за начало на договарянията и се следи от Европейска комисия ", добави ръководителят на Народно събрание.

Желязков съобщи, че позицията на България не е обвързвана с слагането на условия или преченето на самия развой: „ Условията са сложени от Европейска комисия и за нас е значимо те да бъдат изпълнени, тъй като са свързани с правата на българите в РСМ ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР