България високо цени и подкрепя усилията на Ливан за внасяне

...
България високо цени и подкрепя усилията на Ливан за внасяне
Коментари Харесай

Румен Радев и Мишел Аун обсъдиха директна авиолиния между България и Ливан

България високо цени и поддържа напъните на Ливан за внасяне на баланс, за конструктивност, разговор и търсене на спокойно решение на проблемите в района на Близкия Изток. Това съобщи президентът Румен Радев в Бейрут на взаимна конференция с ливанския си сътрудник Мишел Аун, по чиято покана българският президент е на публично посещаване в Ливанската република. В арабската страна президентът е придружаван от бизнес делегация и представители на изпълнителната власт и научните среди.

Двамата държавни глави бяха единомислещи, че миграционната рецесия е въпрос на сигурността освен за страните от района, само че и за Европа. "България ще продължи да бъде част от напъните в Европейски Съюз за оказване на съответната финансова помощ и поддръжка на Ливан и схваща какво предизвикателство за обществените системи в страната са големият брой мигранти, съобщи Румен Радев и акцентира, че Европа би трябвало да се ангажира по-активно с проблемите освен на страните, от които идват мигранти, само че и на директните страни.

"Финансовата поддръжка е доста значима, само че тя не е задоволителна, Европейски Съюз би трябвало да се ангажира повече с гарантиране на сигурността и стабилността в района, с цел да могат вложенията в стопанска система, обучение и опазване на здравето да са оптимално ефикасни ", съобщи Румен Радев. Той уточни, че сирийските бежанци би трябвало да се върнат по домовете си, само че би трябвало да се подсигурява постоянна среда за този развой.

България и Ливан имат положително съдействие в областта на сигурността и ще продължат обмена на информация и партньорството в битката с тероризма, радикализма, незаконната миграция, акцентира Румен Радев.

Румен Радев и Мишел Аун акцентираха другарските връзки сред двете страни и историческите връзки като добра основа за задълбочаване на двустранното партньорство в стопанската система, науката и образованието. За България Ливан е врата към Близкия Изток - район, където директното наличие не всеки път е допустимо, а България може да е мост за Ливанската република към европейските пазари, съобщи Румен Радев. Президентът посочи, че има капацитет за напредък на стокообмена сред двете страни, достигнал 175 млн. $ през предходната година.

Продължаваме да работим за по-голяма транспортна съгласуваност, тъй като нашите връзки имат бъдеще, когато младите ни хора и бизнес среди могат да поддържат връзка по-често и по-свободно, съобщи българският държавен глава. Румен Радев и Мишел Аун подчертаваха върху нуждата от разкриване на директна въздушна авиолиния сред България и Ливан, като най-ефективна мярка за поощряване на туризма, икономическия и културен продан.

Българският президент прикани за взаимни вложения и взаимни производства сред двете страни и даде образец с сполучливите ливански вложения у нас. "България може да бъде доста потребна в редица инфраструктурни планове, които следва да се осъществят в Ливан ", съобщи Румен Радев, като открои потвърдения опит на български компании в арабската република в областта на строителството, хидро-техническите уреди, енергетиката. Двамата президенти подчертаха обичайно положителните връзки сред двете страни и в образованието, културата, туризма.

Визитата стартира с гала по посрещане на Румен Радев и брачната половинка му Десислава Радева в президентския замък. Държавните глави на България и Ливан организираха среща "на четири очи ", след което се състояха пленарните диалози сред двете публични делегации.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР