България винаги е имала главен прокурор. Промяната на досегашната система

...
България винаги е имала главен прокурор. Промяната на досегашната система
Коментари Харесай

Татяна Дончева: Ако няма главен прокурор, прокуратурата ще се ръководи от Пеевски

България постоянно е имала основен прокурор. Промяната на досегашната система не значи да няма основен прокурор. Това разяснява пред БНР Татяна Дончева - водач на " Движение 21 ".

" Това са нелепости. Трябва да се направи разбор какво в правосъдната система пречи, с цел да се поправи то, а не просто да се вършат импровизации - в този момент не ни би трябвало Гешев, дай да махнем фигурата на основния прокурор.

Знаете ли какво ще стане от това? Съдилищата и прокуратурите не действат по идентичен метод. Това, че в Конституцията написа, че прокуратурите са към съдилищата, не значи, че те ще стартират да действат като съдилища, в случай че махнем фигурата на основния прокурор. Това, което ще се случи при неналичието на основен прокурор, е, че Пеевски ще ви управлява прокурорската система, тъй като той си е назначил основните прокурори по места ".

Това разяснява Дончева. Според нея въпросът да има или да няма основен прокурор като конституционно решение е кардинален.

" Всички на масата би трябвало да са си написали домашното и да са подготвени със своите хрумвания за главата. Това не е просто дискусийка. Тук става дума за идея на правосъдна система. Какво значи - България да няма основен прокурор.

България постоянно е имала основен прокурор. Такива хрумвания не могат да почиват на събитието, че сега ни пречи основният прокурор. Като ни пречи сега, пътят е той да бъде заменен, а не да бъде закрита длъжността ", безапелационна бе тя.

Според нея е доста значимо да бъде заменен основният прокурор:

" Когато и да бъде заменен, все ще е късно. Той поначало беше погрешно определен. Ако някой сега лежи на това, че ще го остави колкото се може по-дълго, тъй като той може да прави Бойко Борисов на вманиачен, той се е объркал.

Когато България стартира да съди някогашния си министър-председател, тя би трябвало да си направи сметката, че това би трябвало да го отбрани пред света. Гешев потвърдено може да образува каузи, да арестува хора и да ги държи в арестите. Но Иван Гешев потвърдено не е осъдил още никого и това нещо съдържа опасности за България като международна известност ".

Имунитетът на депутатите не е привилегия, изясни Татяна Дончева и добави, че това е мярка против политически похищения на опозицията.

" 1-2 седмици е напълно резонно да се срещнат народните представители с материалите по делата. Недейте предпоставя никакво априори искане за имунитет, че е вярно ", разяснява Дончева.

За нея е неуместно да се твърди, че всеки би трябвало да си дава имунитета.

" Добре, разгледайте имунитета на Борисов и обяснете на обществото, а не решавайте пъкъл хок въпросът ", прикани тя.

Запитана дали Иван Гешев има бъдеще като политик, Дончева разяснява:

" С политика са се занимавали всевъзможни хора. Иван Гешев, като знам кой го направи основен прокурор, като нищо ще му направи и политически план като на Слави Трифонов. Резултатът няма да бъде по-добър.

Библиотекарските кръгове няма да създадат по-добър резултат. Те са неприятни селекционери, тъй като не ги интересува дали индивидът има лидерски качества, има ли схващане под каскета, какво има да се прави като визия, има ли кого да пита и от кое място да вземе и по какъв начин това нещо става. Някои считат, че се става политик, като се седне на господарски стол ".

За новото държавно управление, водачът на " Движение 21 " изрече мнение, че тези хора нямат угризения и бариери:

" Те считат, че политиката се състои в това те да бъдат във властта и че всякаква цена може да бъде платена. В основата е да участваш в политиката без оглед на дела и правила и смяташ, че политическата умелост да скачаш от партньорство в партньорство е възможно и дори е израз на изключително умеене. Те го вършат демонстративно, тъй като в случай че хората не знаят за него, по какъв начин ще ги оценят - това е въпрос на схващане ".

Президентът извърши конституционните си отговорности да даде мандата, означи Дончева и акцентира, че никой не може да вземе на президента правото му на персонално мнение.

" Президентът в случай че има за нещо да дава отговор - то е за какво натресе на България тези момчета ", счита тя.

Относно избора на Делян Пеевски за член на конституционната комисия, Дончева изрече съобщи:

" Ако Движение за права и свободи желае тъкмо депутатът Пеевски да бъде техен представител в конституционната комисия, това не може да бъде подлагано на отказване от никого. Не знам за какво стана подобен скандал с този факт.

Ако обаче разсъждаваме доколко Пеевски би трябвало да има въздействие върху решението на конституционната комисия и на пленарната зала, това въздействие би трябвало да се мери тъкмо с един глас. Когато има против себе си Делян Пеевски по-подготвени хора, които могат да обяснят и защитят безапелационно своите конституционни замисли, Пеевски ще си остане единствено със своя глас ".
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР