България Величествени върхове, пещери, водопади - къде в България да

...
България Величествени върхове, пещери, водопади - къде в България да
Коментари Харесай

Величествени върхове, пещери, водопади - къде в България да се отбием това лято

България Величествени върхове, пещери, водопади - къде в България да се отбием това лято Заради ковид редица българи ще предпочетат да посетят разнообразни дестинации у нас, вместо в чужбина  Василена Василева 12 юни 2020, 10:01  Величествени върхове, пещери, водопади - къде в България да се отбием това лято Източник: iStock Photos/Getty Images
два ли някой в миналото си е представял "изненадата ", която ни сервира 2020 година. Вероятно преди ковид пандемията, в случай че някой ни беше споделил, че няма да можем да пътуваме свободно освен по света, само че и в личната си страна, не бихме го взели насериозно. Та нали живеем в демократично общество, в което глобализацията има голямо значение както за личностното ни рационализиране, по този начин и за повишаването на икономическите, обществени, механически, политически и културни взаимовръзки и връзки сред обособените страни, организации и хора.

Коронавирус пандемията се оказа тестване за всички и всичко. Загубите, които претърпяха редица браншове, бяха пагубни.

През последните няколко месеца туризмът в България мина през голям брой провокации - условия за обществена изолираност на жителите, анулирани полети, затворени хотели, забрани за пътешестване в чужбина. Ситуацията бе комплицирана. Редица икономисти и финансисти недоумяваха по какъв начин страната ни ще излезе от сходна рецесия.

Ефектът върху стопанската система ни се оказа голям. Туризмът в България е структороопределящ бранш и обезпечава 15% от Брутният вътрешен продукт на страната ни. Той е измежду националните цели за българската стопанска система. Това стана ясно и от изявление на министъра на туризма Николина Ангелкова по време на среща с еврокомисаря по превоза и подпомагащ туризма Адина Вълян при започване на годината. А когато пък става въпрос за заетостта в бранша, нещата стават още по-сериозни. Над 300 хиляди души работят в другите хотели, почивни станции, заведения за хранене и други, свързани с бранша.

От началото на въвеждането на изключителното състояние поради риска от разпространяване на ковид инфекцията, огромна част от тези хора са били освободени или пуснати в неплатен отпуск.

Само през март, когато започнаха ограничаващите ограничения, 20.7 хиляди служащи в бранш хотелиерство и ресторантьорство са били съкратени, сочат данните на Националния статистически институт. С 2,8 хиляди пък са намалели заетите в бранша на културата, спорта и развлеченията.

Българският туризъм потегля по нов път

Въпреки компликациите обаче, в този момент, след 125 години битие на българския туризъм, 14 организации в бранша взеха решение да обединят старания и да трансформират промишлеността. Те ще се опитат да привлекат повече и по-платежоспособни посетители и да промотират родните дестинации.

Представители на браншовите асоциации, НПО-та и просветителните институции подписаха обща харта под мотото, че доверието и сигурността са "новата валута в промишлеността ".

Ситуацията към момента е несигурна, от Асоциацията на хотелиерите бяха безапелационни, че летният туристически сезон ще започва най-късно до края на месец юни.

Факт е, че възобновяване ще бъде мъчно и дълготрайно. Още повече - опасността от ковид не е отминала и рискът от разпространение на болестта е огромен.

Това от своя страна несъмнено насочва от ден на ден българи да заложат на родното. Освен по Черноморието ни, където браншът ще разчита най-много на българските туристи това лято, се обрисува и огромна част от хората да предпочетат български дестинации, вместо пътувания в чужбина. А това пък ще подкрепи националната стопанска система като се обезпечат средства, които да бъдат вложени по-късно в обучение и опазване на здравето.

Карантината повлия на всеки един от нас по друг метод. И с изключение на на финансовото положение на огромна част от хората, останали без приходи, пандемията се отрази и на душeвността ни. След като бяхме затворени по домовете си близо три месеца, е изцяло разумно в разгара на лятото и с разхлабването на ограниченията, да потърсим метод да разнообразим всекидневието си. А каква по-добра отмора от време, прекарано измежду природата.

За благополучие България има какво да ни предложи. Планински върхове, пещери, водопади. Изборът е напълно ваш. На каквото и да се спрете, сигурно ще останете без мирис, тъй като природата ни е необятна. И несъмнено е мотив за горделивост.

Ето и няколко оферти, с които да си подсигуряваме едно в действителност ужасно прекарване и да се откъснем от действителността.

Пещера Дяволското гърло

Вижте тази обява в Instagram.
Днес ви водя при пещера Дяволското гърло. Между другото и сериалът беше доста хубав
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР