България вече няма да поставя условия произведени на нейна територия

...
България вече няма да поставя условия произведени на нейна територия
Коментари Харесай

Сваляме условието снарядите ни да не отиват в Украйна

България към този момент няма да слага условия създадени на нейна територия муниции, предопределени за други страни, да не отиват в Украйна.

Това стана ясно от отговора, който министърът на защитата Тодор Тагарев даде на въпрос на Клуб Z.

Тагарев взе участие в двудневна среща на министрите на защитата от НАТО в Брюксел.

„ По-ясно от това не мога да го кажа. И аз, и министър председателят (Николай Денков – б.р.) казахме доста ясно, че ще оказваме помощ на Украйна с доста ясното схващане, че това не е единствено честен ангажимент към страна близка до нас и жертва на експанзия, а и наш стратегически интерес, с цел да подсигуряваме сигурността в нашия район “, съобщи той.

На Европейския съвет на 23 март президентът Румен Радев бе безапелационен, че ще настояваме упоменатите боеприпаси да не отиват в Украйна.

Боеприпаси от България и в този момент отиват в Украйна и това от дълго време не е загадка, напомни Тагарев. Той посочи също, че страната ни има желание когато Киев желае да купува муниции, да работи непосредствено с български компании. Така няма да се минава през медиатори, няма да се губят средства и не се чакат други опасности.

Министърът не бе в положение да каже по кое време може да се чака България да се причисли към плана на Европейската организация по защита (ЕАО) за взаимни поръчки на муниции за Украйна. В оповестено през вчерашния ден изявление в „ Политико “ той се зарече, че това ще се случи, само че също не посочи периоди.

„ За страдание, когато бе разгласен този план, изразихме бездейност. А тази самодейност даваше и опция за вложения в нашата отбранителна промишленост, с цел да преминем към натовските стандарти. Знаем, че България обичайно се специализира в производството на муниции, само че по руски мостри. А ние тези мостри последователно ще ги изоставим. Има проекти за прекосяване към 155-и диаметър. Важното е нашата промишленост да резервира потенциала си по тези нови стандарти “, сподели Тагарев.

Той не можа да каже и какво следва:

„ Ще забележим какви са опциите. Войната желае бързо решение. Ако сме пасивни, никой няма да спре и да ни чака. Ще забележим още какъв брой са отвоерни опциите. В момента не мога да кажа твърдо дали ще получим една или друга поръчка. “

България обаче не е реагирала и на други начинания, предполагащи съществено присъединяване на отбранителната промишленост, добави министърът. Сред тях е да вземем за пример тази за поддръжка на бронетанкова техника. У нас има значителен цех, част от холдинга ТЕРЕМ. По информация, с която разполага Тагарев, няма развиване по концепцията у нас, а потенциал има.

В България има хранилища, отговори малко министърът на въпроса дали ще съхраняваме муниции. Повод бе подписаният през вчерашния ден меморандум за присъединяване ни в Многонационалната самодейност за депозиране на муниции (MAWI).

„ Меморандумът е за основаване на условия за логистично обезпечаване на интервенции на съюзните територии при нужда. Става дума за попълване на запасите от муниции, които към този момент доста съдружници са предали на Украйна “, изясни Тодор Тагарев.

Министърът на защитата удостовери казаното пред „ Политико “, че счита да сътвори конструкция за битка с съветската дезинформация.

„ Не знам дали сте забелязали, само че бидейки отвън министерството, гледах,  че когато Русия атакува Украйна на 24 февруари 2022 година, няколко дни Военният ефирен канал (ВТК) даваше „ 17 мига от пролетта “. Това сигурно ще бъде променено “, увери той.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР