България вече е достигнала и дори надминала нивото на използваната

...
България вече е достигнала и дори надминала нивото на използваната
Коментари Харесай

Евростат: България е отличник по използване на възобновяема енергия

България към този момент е достигнала и даже надминала равнището на употребяваната възобновима енергия по тактиката " Европа 2020 " съгласно данните от разбор на Евростат за потреблението на възобновими енергийни източници (ВЕИ) в Европейски Съюз през 2016 година

През същата година страната ни е постигнала дял в потреблението на ВЕИ от 18,8% при заложени параметри по тактиката  16%. Така се нареждаме измежду 11-те страни-членки на Европейски Съюз, които към този момент са достигнали равнището за потребление на ВЕИ, нужни за реализиране на националните си цели по тактиката " Европа 2020 ".

Анализът на Евростат наблюдава потреблението на ВЕИ за интервал от съвсем 12 години (2004 - 2016 г.), като за това време страната ни е достигнала растеж от 9,4 през 2004 година - до 18,8 през 2016 г. Най-висок е делът на получаваната и употребена ВЕИ у нас от твърди боклуци и биогорива - към 8 на 100, а най-нисък дял имат ВЕИ от геотермална сила (0,2 на сто), от слънчева сила (0,8 на сто) и от вятър (0,7 на сто).

Според данните на европейската статистика най-голям дял от ВЕИ у нас са били използвани в отоплението и охлаждането - към 30%, а делът на употребяваните ВЕИ в превоза е бил към 7%.

Другите страни-отличнички в Европейски Съюз по този индикатор са Чехия, Дания, Естония, Хърватия, Италия, Литва, Унгария, Румъния, Финландия и Швеция.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР