България, в лицето на кабинета Петков, беше една от онези

...
България, в лицето на кабинета Петков, беше една от онези
Коментари Харесай

Лорер за реакторите: Много е важно България да се освободи от оборудване, за което сме платили на Русия прескъпо

България, в лицето на кабинета " Петков ", беше една от тези страни, които помогнаха на Украйна в най-трудните начални моменти на войната. Това сподели пред NOVA депутатът от " Продължаваме Промяната-Демократична България " Даниел Лорер.

По думите му президентът Зеленски е добре пристигнал в българския парламент. " Президентът Зеленски е водач на страна, която е във война. Преди всичко тази аудиенция ще е израз на признателност ", разясни депутатът.

На въпрос чака ли и през днешния ден да се разисква в Народното събрание дали част от оборудването за АЕЦ " Белене " да бъде продадено на Украйна, той сподели следното:

" Чисто стопански на мен ми се коства извънредно добра концепция. Много е значимо България да се освободи от едно съоръжение, за което сме платили на Русия прескъпо и което явно няма да можем да използваме. На всички е ясно, че планът " Белене ", който беше затлачен с години и се оказа с много сериозен корупционен капацитет няма да се случи. Ще си ги гледаме тези остарели реактори вечно, в случай че не намерим покупател за тях. За нас би било отлично да си възстановим средствата. Ако това може помогне на украинската страна да има самостоятелна енергетика, то това би било добре ".

И добави, че в Народното събрание неведнъж за заявявали своето неразбиране от " извънредно консервативната позиция на служебното държавно управление " във връзка с Украйна.

Относно това дали страната ни да поддържа концепцията Украйна да стане член на НАТО, Лорер разяснява следното:

" Мисля, че това ще бъде основополагащо, защото всички страни от НАТО оказват помощ на Украйна, само че са пределно наясно, че нито една от тях не желае да взе участие директно в този спор. Така, че съгласно мен, самата организация НАТО ще даде зелена светлина за присъединение на украинската страна, само че единствено откакто този спор бъде позволен един път вечно. Според него в пленарна зала декларацията за участие на Украйна в организацията ще бъде подкрепена с голямо болшинство.

Според него страната ни може да влезе в " Шенген " до края на годината, в случай че покажем на Европа, че сме тръгнали в вярна посока.

" Ако Европа има чувството, че в България ръководството се стабилизира и всички останали ограничения за битка с корупцията и правораздаване работят, отпред с нов Висш съдебен съвет, който да избере законен нов основен прокурор, това би било постижимо ", сподели още депутатът от ПП-ДБ.

По думите му референдумът против еврото е " на ниска цена пиар трик на " Възраждане ". " ГЕРБ продължава да вършат реверанси към " Възраждане " в парламентарна зала. Това стартира да бъде неразбиране. Не би трябвало да си сътрудничиш с партии, които в своите полезности изповядват тъкмо противоположното на това, което е твоето име. " Възраждане " е срещу всичко европейско и всичко натовско. Вярвам, че ГЕРБ-СДС ще го разбере и ще имаме идентична позиция с тях, тъй като това е извънредно значима стъпка за българската народна власт ", заключи Даниел Лорер.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР