България твърдо подкрепя Украйна, заяви вицепремиерът и външен министър Мария

...
България твърдо подкрепя Украйна, заяви вицепремиерът и външен министър Мария
Коментари Харесай

Мария Габриел: Твърдо подкрепяме Украйна

България твърдо поддържа Украйна, съобщи вицепремиерът и външен министър Мария Габриел.

Външният ни министър съобщи, че България поддържа предлагането за фонд за Украйна, както и усилването на потенциала на европейската отбранителна промишленост, предава БНР.

 

" България е извънредно твърда в поддръжката си и ние поддържаме предлагането за фонд за поддръжка на Украйна в границите на Европейския инструмент за мир. Подкрепяме бюджета от 5 милиарда евро, също, както и сме за това поддръжката за Украйна да бъде устойчива, да бъде предвидима и тя в действителност до 2027 година да дава сигурност. Нещо повече, поддържаме също по този начин и предлагането за усилване на потенциала на отбранителната промишленост. Ние също ще подкрепим предлагането за взаимни поръчки. Смятам, че Европа повече от всеки път би трябвало да бъде извънредно мощна и в този бранш ", уточни тя.

 

Габриел дефинира и като значими дебатите за Турция във връзка с сигурността в Черно море, миграцията и енергийната съгласуваност.

 

" България ще устоява доста ясна позиция, че с Турция ние можем да дадем отговор на районни провокации. Най-напред, дано не забравяме, че Турция е наш съдружник в НАТО за България. Темата за стратегическата значимост и сигурността на Черно море ще продължи да бъде водеща. Неслучайно една от самодейностите, които, с изключение на концепция се трансформира и в деяние и противоминната група, която създадохме дружно с Турция и с Румъния. По отношение на тематиката " Миграция " Турция е безспорно стратегически сътрудник. Виждаме положителните резултати от положителните връзки и съдействие с България. Ние би трябвало да продължим да адресираме тази тематика, тъй като за нас като България е значимо положителните връзки с Турция, да отстояваме и пазим външната граница на Европейския съюз, а за страната, несъмнено, да утвърждаваме мястото ни и на благонадежден сътрудник в границите на шенгенското пространство. Радвам се, че ще си приказваме и за енергийна съгласуваност. Турция тук има основна роля ", заклюти тя. 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР