България цени високо усилията на институциите и гражданите на Черна

...
България цени високо усилията на институциите и гражданите на Черна
Коментари Харесай

Румен Радев: България цени високо приноса на Черна гора за развитието на добросъседски отношения в региона

България цени високо напъните на институциите и жителите на Черна гора за реализиране на прогрес в процеса на европейска интеграция, както и приноса на страната за развиване на добросъседски връзки в района. Това съобщи президентът Румен Радев на среща на „ Дондуков " 2 с министъра на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович. Двамата бяха единомислещи, че Западните Балкани би трябвало да продължат да бъдат във фокуса на политиките на Европейски Съюз, което ще затвърди европейската вероятност за всички страни, стремящи се към пълноправно участие.

Задълбочаването на районното съдействие и интеграция изисква общи старания и е значима стъпка в този развой, беше очебийно по време на срещата. По самодейност на българския държавен глава държавните управления на страните от Балканите ще подпишат Меморандум за построяването на районен Институт за устойчиви технологии, който да сплоти научните и просветителни институции за построяването на учебен, теоретичен и медицински център с технология от ЦЕРН. По думите на президента тази стъпка ще насочи явен сигнал към европейските сътрудници за решимостта на страните от Югоизточна Европа да осъществят този план, както и за оказването на финансова поддръжка. „ Подобряването на районната съгласуваност изисква вложения освен в транспортната инфраструктура, само че и в планове, които основават условия на първо място за младежите да останат и работят в своите страни ", съобщи Румен Радев.

Възможностите за следващо задълбочаване на двустранното съдействие сред България и Черна гора в стопанската система, енергетиката и туризма, също бяха разисквани по време на срещата. В рамките на разменените визити на най-високо ниво сред президентите Румен Радев и Филип Вуянович беше реализирано единодушие за провеждането на Българо-черногорски бизнес конгрес, който да насърчи контактите сред деловите среди от двете страни за реализацията на общи планове.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР