България, страна от НАТО от 2004 г. и членка на

...
България, страна от НАТО от 2004 г. и членка на
Коментари Харесай

Newsweek: Защо Путин следи внимателно изборите в България

България, страна от НАТО от 2004 година и членка на Европейския съюз от 2007 година, изостава от своите съдружници от алианса и съюза в поддръжката си за Украйна в едногодишната ѝ отбрана против пълномащабната инвазия на Русия, написа в коментар за „ Newsweek “ Дейвид Бренан.

Притисната от месеци наред от служебни държавни управления, обществено русофилство, ендемична корупция и президент, който наподобява симпатизира на Кремъл, България е една от европейските страни, в които съветският президент Владимир Путин търси признаци на разломи в западния обединен фронт във връзка с Украйна.

На пръв взор нещата наподобяват обещаващи за българските последователи на НАТО, Европейски Съюз и Украйна. В взаимозависимост от резултатите от изборите България и нейният голям потенциал за произвеждане на муниции скоро може да се трансформира в жизненоважен търговец на оръжие за украинското държавно управление, което обезверено се нуждае от повече муниции преди предстоящата пролетна контраатака на Киев.

Но който и да излезе отпред, ще би трябвало да се оправи с самостоятелния президент Румен Радев, някогашен шеф на българските военновъздушни сили, някогашен водач на МиГ-29 и, съгласно критиците му, един от най-ценните другари на Путин в Западния блок.

Българският боеприпас

България е един от най-големите производители на муниции в Европа и в продължение на десетилетия е била извънредно значима работилница за голямата Червена войска. След разпадането на Съюз на съветските социалистически републики и през трансатлантическия преход София е запазила огромна част от военнопромишления си потенциал.

Сега, когато Европейски Съюз и НАТО обезверено се активизират, с цел да нахранят гладната за оръжие Украйна, България е в позиция да се възползва. Европейски Съюз обръща ново внимание на България в устрема си да изпрати един милион артилерийски снаряди на Украйна, а по-късно да стартира да попълня изчерпаните ресурси на държавите-членки.

През март България беше измежду страните, посетени от комисаря по вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон в границите на неговата " отбранителна обиколка " за търсене на снаряди. " България има добър потенциал да усили доста производството си в периоди, които могат да бъдат съвместими с това, което търсим ", съобщи Бретон пред „ Политико “.

" Там, където те в действителност могат да предложат доста, е в областта на боеприпасите ", сподели Марк Войгър - някогашен специфичен консултант по съветските и евразийските въпроси на военачалник Бен Ходжис, командващ на американската войска в Европа от 2014 до 2017 година, пред „ Newsweek “.

" Още от руско време България е главен производител на всевъзможни типове муниции, от патрони за Калашников до - и изключително - снаряди, които влизат в съответните руски оръдия, употребявани от украинската войска ", сподели Войгър, който в този момент е старши теоретичен помощник в Центъра за европейски разбори и учител в Американския университет в Киев.

Българските компании за муниции добре осъзнават опциите. През февруари заводът за муниции от руската ера в западния планински град Костенец още веднъж отвори порти, с цел да създава 122-милиметрови артилерийски снаряди. Новите снаряди ще бъдат първите, които ще слязат от индустриалните линии там от 1988 година насам.

България към момента не се е присъединила в програмата за даване на муниции на Европейската организация по защита (ЕАО), която сега има за цел да изпрати милиони артилерийски снаряди на Украйна. Войгър съобщи, че присъединяване може да се окаже " печелившо " за София, като донесе по този начин нужните работни места и облаги на една от най-бедните страни в Европа. През 2022 година прогнозният експорт на оръжие от страната надвишава 3 милиарда $, което е към пет пъти повече от 2019 година

Изтокът против Запада

Не всички в България желаят да оказват помощ на Украйна.

Проучване на публичното мнение, оповестено през ноември 2022 година, откри, че към 48% от българските респонденти се считат за неутрални във връзка с продължаващия спор. Малко над 23% са декларирали, че поддържат Украйна, а съвсем 21% - че към момента поддържат Русия. Проучването също по този начин откри, че българите са два пъти по-малко склонни да поддържат западната акция за наказания против Кремъл спрямо останалите поданици на Европейски Съюз.

Военната помощ за Киев е мощно остър въпрос в България, където доста гласоподаватели и политици са запазили дълбоки културни и прочувствени връзки с Москва. Симпатиите се укрепват от необятно публикуваните съветски и проруски пропагандни мрежи, както и от тайните теории в обществените медии и популяризираните от крайнодесни партии, сходно на други места в Европа.

Българските горива и снаряди изиграха значима роля в подпомагането на украинската войска в ранните стадии на нашествието, само че тогавашният министър председател Петков резервира поддръжката в загадка. През ноември Народното събрание на България гласоподава в поддръжка на откритото изпращане на оръжия след месеци на яростни диспути.

В отговор президентът Радев разкритикува " войнолюбивите " политици. А откакто някои страни от Европейски Съюз подписаха проекта за муниции на EDA, Радев съобщи пред публицисти, че София ще доставя муниции на своите сътрудници и съдружници единствено при поискване. " Но не и на Украйна. Ясен ли съм? ", сподели той.

Месеци на неработещи служебни държавни управления оставиха Радев като съществена политическа мощ в България. За критиците това е добра вест за Путин.

" Тази поредност от служебни държавни управления му даде неповторимата опция да упражнява пълномощия, които надалеч надвишават конституционното му право ", сподели Войгър. " Той стартира да се възприема като единствената власт, единствения дирек на непоклатимост в другояче нестабилната политическа система. "

Радев сигурно се пробва да избегне конфликт с Русия, която е един от най-големите търговски сътрудници на България и жизненоважен източник на сила за страната, макар че София - сходно на останалата част от Европа - се стреми да понижи зависимостта си от Москва за горива.

През февруари, до момента в който заплашваше да наложи несъгласие на всички наказания на Европейски Съюз, които засягат съветското нуклеарно гориво, Радев осъди неналичието на " гласове, искащи мир ". Президентът съобщи: " Чуваме крясъци за победа, без никой да дефинира какво е победа. Една година след началото на войната сред Русия и Украйна фокусът би трябвало да бъде върху това по какъв начин тя може да бъде прекратена и върху напъните да се излезе с спокойно решение ", написа Радев в Туитър същия ден.

Огнян Минчев, професор по политически науки в Софийския университет, съобщи пред „ Newsweek “, че външнополитическото комплициране на страната би трябвало да се преглежда през призмата на три " огромни разцепления " в политическата сфера. Първото е борбата сред партиите на " статуквото " и техните новаторски съперници, второто е разделянето сред последователите на геополитическия Изток и Запад, а третото е обичайното разделяне сред лявото и дясното крило в страната.

" Все по-често се чуват гласове за нуждата българските политически партии, които са насочени към Запада - Европейския съюз и НАТО - да се провеждат и да основат държавно управление, което да подсигурява принадлежността на България към западната общественост ", сподели Минчев. " Проблемът е, че следващите избори след април 2021 година не съумяха да основат такова държавно управление. Натискът за сформиране на подобен вид държавно управление нараства, тъй като държавните управления на президента Радев - поредните служебни държавни управления през последните няколко години - на процедура доближават страната към източната страна на стратегическото уравнение. "

Изборен безпорядък

Изборите са колкото напрегнати, толкоз и основни. През миналата седмица стотици учебни заведения, избрани за изборни секции, бяха принудени да затворят заради бомбени закани. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че заканите са съветски хибридни дейности, целящи да сплашат българите и да подкопаят изборите. „ Newsweek “ се свърза с съветското външно министерство по електронната поща, с цел да изиска коментар.

Нито един от двамата водачи ( Герб-СДС и ПП-ДБ) няма ясна преднина, само че не е ясно дали двете партии биха могли да работят дружно след оспорвания интервал в българската политика. Всеки от тях ще се нуждае от съдружни сътрудници, което отваря вратата за по-малките партии, от дълго време свързани с Кремъл.

Петков и ПП-ДБ са " откровено проукраински настроени ", сподели Войгър. " Въз основа на това, което направиха предходната година и това, което реализираха в този характерен пакет от помощи за Украйна, мисля, че ще следват прозападен курс. "

ГЕРБ е по- " еклектична ", добави Войгър, водена от ветерана Борисов, който е от остарялата школа и към момента има голямо въздействие в страната. Но Борисов се кандидатира дружно с някогашния външен министър Даниел Митов, млад прозападен атлантик. " Въпросът е дали Борисов ще разреши на Митов и други като него в партията да я тласнат в вярната посока ", споделя Войгър.

Едно ново непрекъснато държавно управление ще предприеме курс на конфликт с Радев - то ще желае да води друг курс във външната политика и Радев знае това доста добре, считат анализатори.

Тази седмица последното служебно държавно управление гласоподава за одобряването на повече от дузина посланици. Повече от явно е, че Радев желае да резервира достъпа си до инструментите за въздействие.

Преводът е на BGNES
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР