България става все по-предпочитана туристическа дестинация, която предлага качествен туристически

...
България става все по-предпочитана туристическа дестинация, която предлага качествен туристически
Коментари Харесай

Ангелкова: Турция ни конкурира в привличането на руски туристи

България става все по-предпочитана туристическа дестинация, която предлага първокласен туристически артикул на рационална цена. Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Ангелкова откри 5-ата Годишна среща на Националния ръб по туризъм, на която бяха обсъждани редица значими за бранша въпроси, измежду които актуализирането на критериите за категоризация на хотелите, интернационалният маркетинг на българския туризъм, цифровите услуги в бранша и доста други.

За последните няколко години министър Ангелкова регистрира резистентен растеж на задграничните туристи в България, както и броят на осъществените нощувки. В съпоставяне с миналата година обаче, през актуалната година се следи спад на съветските туристи с към 5%. „ Много огромно въздействие на съветските туристи оказва цената и в това отношение Турция доста ни конкурира. Към този миг записванията означават спад, само че това не е последна цифра “, означи Ангелкова, само че акцентира, че все още добре вървят записванията от Германия, Полша, Чехия и Израел.

Прогнозите плануват общият растеж на задграничните туристи за 2018 година да бъде сред 5% и 7%, а към 44% от българите възнамеряват отмора през това лято. Министерството чака към 1,6 млн. българи да посетят родното Черноморие през летния сезон и регистрират най-голямо търсене към хотелите с 4 и 5 звезди.

Продължава обаче да стои казуса с дефицита на квалифицирани фрагменти в бранша. Според министър Ангелкова наемането на сезонни служащи от други страни е краткосрочна мярка, само че оказва помощ за решаването на някои от проблемите. „ И това лято сигурно ще има наети сезонни служащи. Те главно са от Украйна, Молдова, Беларус. Има и от Азия, само че доста по-малко. Миналата година сезонните служащи бяха към 3200, тази година чакаме да са към 5400 “, изясни Ангелкова.

Тя разяснява и плануваните регулации в Закона за отбрана от шума в околната среда, който се разисква в отрасловите парламентарни комисии и публичното пространство. „ Ние сме създали предложение националните курорти да бъдат извадени от закона и те да бъдат контролирани в специфична разпоредба. Във всеки един народен курорт, по преценка на кмета и общинските съветници, ведно с сектора, да дефинира дали даден курорт да бъде разграничен на зона за развлечение, зона за отдих и т. н., с цел да отговорим на потребностите на всички “, счита Ангелкова.

По време на форума беше обсъждана и опцията за обединяването на туристическия отрасъл посредством изменение в Закона за туризма, с цел да се основан единна организация с ясно написани функционалности и пълномощия.

„ Има висока степен на подготвеност от туристическите организации. Преди по-малко от 6 месеца подписахме и умишлен Меморандум за взаимоотношение. Днес повече от всеки път бизнесът има потребност да беседва с страната на един глас. Нещо повече – страната има потребност от един мощен сътрудник в лицето на бизнеса “, акцентира Полина Карастоянова, изпълнителен шеф на Националния ръб по туризъм. Според нея точно основаването на такава конструкция, която ще съставлява държавната политика, ще бъде доста по-ефективна и ще преодолее разпокъсаното положение на бранша.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР