България Скандал в парламента заради парите на партиите Министерски съвет

...
България Скандал в парламента заради парите на партиите Министерски съвет
Коментари Харесай

Скандал в парламента заради парите на партиите

България Скандал в Народното събрание поради парите на партиите Министерски съвет планува партийната дотация да бъде понижена от 11 на 1 лев на получен автентичен глас. Точката влезе като изключителна в днешното съвещание  Надежда Неменски 4 юли 2019, 11:47  Скандал в Народното събрание поради парите на партиите Източник: БГНЕС
стри реплики сред депутатите и взаимни обвинявания в популизъм съпътстваха дебатите по второ четене на измененията в закона за бюджета, предвиждащи фрапантно понижаване на държавното финансиране на партиите, съобщи организация БГНЕС.

Предложението беше направено от Министерски съвет и планува партийната дотация да бъде понижена от 11 на 1 лев на получен автентичен глас. Точката влезе като изключителна в днешното съвещание и провокира изострен спор в пленарната зала.

От ръководещата партия ГЕРБ се възпротивиха на изказванията на Българска социалистическа партия, че не е извършен сериозен спор

по тематиката с размера на дотациите и ги дефинираха като двуличие. „ Министерският съвет и ние сме декларирали, че ще подкрепим това решение за 1 лев. Вие излизате от тази естрада и лъжете българските жители, че не сте имали време за този спор.

Две години и половина сте в Народното събрание, без три месеца. През цялото това време имахте време да запознаете вашите гласоподаватели с визията ви за финансиране на политическите партии “, разкритикува опозицията националният представител Александър Иванов.

Той укори левицата още за това, че показва противоречие с това размерът на партийната дотация да стане 1 лев, само че не са внесли свое различно предложение.

Социалистите отвърнаха посредством депутата Крум Зарков, който сподели:

„ Този спор ще приключи по този начин, както стартира – скандално, неприятно, с повече премълчано ,

в сравнение с казано. Колкото и да се приказва последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се сподели всъщност “. Според него с подхващането на тематиката за парите на партиите ръководещите само желаят да отклонят публичното внимание от същински значимите за обществото проблеми. „ Не се видяха митингите, свързани с цената на горивата. Не забелязахте митингите на медицинските сестри.

Не обръщате внимание на митингите за застрояването на София. Слепи и глухи оставате за тези, които стачкуват, защото Законът за Черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, в сравнение с към тези с багерите “, продължи с обвиняванията Зарков. „ Предупреждавам ви, ще платите сериозна цена за това. Вие освен започнахте съревнование към дъното, вие сте на път да го спечелите “, добави той от трибуната.

Въпреки че

и от Движение за права и свободи са изрично срещу орязването на държавното финансиране на партиите ,

тъй като съгласно тях това ще докара до неспособност една политическа мощ да прави своята активност, те не престават да поддържат предлагането си за 0 лв. партийна дотация.

Тезата на придвижването отбрани националният представител Хамид Хамид, който напомни, че настояването на Движение за права и свободи включва и въвеждането на така наречен отворено финансиране на партиите и обединенията, в случай че те не получават средства от бюджета. „ Този модел работи сполучливо в Америка “, аргументира се той.

На това предложение твърдо се възпротиви Славчо Атанасов от „ Обединени патриоти “. Според него отвореното финансиране, което дава опция на юридическите лица да дават средства на партиите, ще докара само до дву или трипартийна система.

„ Ще останат единствено три партии – ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи “ ,

съобщи Атанасов и добави: „ Отваряте пътя към това “.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР