България ще успее да ваксинира 36% от населението си до

...
България ще успее да ваксинира 36% от населението си до
Коментари Харесай

Прогноза: България ще успее да ваксинира 36% от населението си до края на юни

България ще успее да имунизира 36% от популацията си до края на юни. Тази прогноза е от документ, публикуван в Управителния съвет на Европейски Съюз по ваксина цията, за който написаха чешкият вестник Hospodářské noviny и Politico. Данните демонстрират разликата в скоростта на имунизиране на страните от Европейски Съюз въз основа на това какъв брой дози от другите ваксини са поръчали националните държавни управления през предходната година.

Дания ще успее да имунизира 79% от популацията си до края на юни, а Малта - даже 92%. Петте страни в най-лошо положение - България, Хърватия (36%), Латвия (42%), Словакия (39%) и Чешката република (44%) - няма да доближат и половината от това.

Материалът е озаглавен “Чешката република можеше да получи доста повече ваксини, само че отхвърли ”, което се отнася и за България. Вместо полагащите се съгласно популацията на България над 30 млн дози, държавното управление поръча в края на предходната година малко над 13.5 млн. дози, като лъвският къс от тях - над 9 млн дози, се пада единствено на две компании - AstraZeneca и Sanofi. Ваксината на Sanofi е надалеч от започване на процеса по утвърждение, а държавното управление е поръчало цялостната квота от 4.65 млн. дози. AstraZeneca ще достави с над 50% по-малко от плануваното за първата половина на тази година, а към препарата ѝ има огромно съмнение поради случаи на нежелани реакции. 

Експертите са единомислещи, че най-малко 70% от възрастните би трябвало да бъдат имунизирани, с цел да се реализира групов имунитет против ковид-19

Комисарят по въпросите на вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон съобщи, че груповият имунитет може да бъде реализиран в множеството страни от Европейски Съюз доникъде на юли.

Ако производителите на ваксини не ускорят доста доставките или на пазара не се появят други ваксини от други компании, Чешката република, както и България, няма да бъдат измежду страните, чиито жители ще имат имунитет доникъде на юли.

Преди седмица във Виена се събраха министър председателите на Австрия, България, Чехия, Латвия, Словения и Хърватия които направиха коалиция с искане за заслужено систематизиране на имунизациите съгласно популацията.

Според данните представени от Hospodářské noviny тъкмо в тези страни процесът на ваксина ция е най-бавен. Само “главния уредник ” на обединението Австрия ще реализира почти 50-процентен % на имунизиране до края на юни. Това слага страна в долното равнище в Европейски Съюз , само че не толкоз надалеч от междинното, че да бъде част от долната петица, отбелязва европейското издание на Politico.

Неравномерното систематизиране на имунизациите против COVID-19 може да докара до разделяне сред страните от Европейския съюз, сподели през днешния ден канцлерът на Австрия Себастиан Курц в изявление за немския всекидневник Die Welt.

Към сегашния миг доставката на ваксини в Европейски Съюз , съгласно думите на Курц, не се прави по едно и също време и не е пропорционална на популацията на обособените страни, а се прави с оглед поръчаното количество. Поради това някои страни ще могат да реализират стаден имунитет в края на май, до момента в който други - не по-рано от есента или даже в края на годината.

Австрийският канцлер назова това „ мощно политически въпрос “ и разгласи, че има намерение да повдигне въпроса на онлайн срещата на върха на Европейски Съюз , която ще се организира на 25-26 март.

Курц има вяра, че е допустимо да съществуват секрети съглашения сред фармацевтични компании и длъжностни лица в Брюксел за предпочитаното разпространяване на препаратите.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР