България ще укрепва източния фланг на НАТО като рамкова държава

...
България ще укрепва източния фланг на НАТО като рамкова държава
Коментари Харесай

НА ЖИВО Укрепваме източния фланг на НАТО с български батальо...

България ще укрепва източния фланг на НАТО като рамкова страна в пакта. Но българското държавно управление е взело политическото решение да дефинира един български батальон, а не да викаме " НАТО да пристигна да ни пази ". Това изясни министърът на защитата Стефан Янев пред депутатите за националната ни позиция по спора НАТО, Русия и Украйна по време на чуването в Народното събрание.

" Да, тази батальонна група ще бъде национална, рамковата страна е България, страната хазаин е България ", отсече Янев.

Министърът на защитата изясни и правилото на взетите решения и разпределението на функционалностите на сътрудниците в Алианса.

" На предходни срещи на върха на НАТО са взети решения за подсилване на източния фланг на НАТО. Едната самодейност е за засилено предно наличие в Черно море. Част от тези ограничения плануват и опцията за разполагане на сухопътен детайл или бойна група, която има три типа страни, които могат да вземат участие - едната е рамкова страна, страна хазаин и страни, които дават своя принос. В разбор на нашите качества и благоприятни условия и това, че България не желае да бъде потребител на сигурност, а да бъде пълноправен член на НАТО. Ние потърсихме най-хубавата алтернатива ", съобщи Стефан Янев.

Преди него министър председателят Кирил Петков още веднъж повтори българската позиция, оповестена след съвещанието на Министерски съвет. Той посочи, че се работи по сюжети за превъзмогване на опасности пред енергийната сигурност по отношение на доставките при ескалация.

" Българското държавно управление има вяра, че първи приоритет е деескалацията на напрежението ", съобщи министър-председателят. Той е разговарял с представители на НАТО и европейските ни сътрудници и във всеки диалог подчертавал за нуждата от дипломатическо разрешаване на рецесията.

" Външният министър взе участие непрестанно в диалози с нашите сътрудници и от самото начало акцентираме на това, че деескалацията е главен наш приоритет. И сме подготвени да подпомогнем всяко изпитание на нашите съдружници в тази посока ", сподели Петков.

" Имаме явен проект какви точни ограничения бихме създали, в случай че това се случи ", отговори Петков на Движение за права и свободи и Има Такъв Народ, които попитаха за рисковете пред стопанската система и в частност - за енергетиката.

" Но ви убеждавам, че българският бизнес и българските семейства ще имат опция при подобен сюжет ", уточни министър председателят. Той помоли депутатите да му зададат въпроса на закритото съвещание със службите, когато ще може да отговори с по-голяма конкретика.
Свързани вести НА ЖИВО Гледайте изключителното съвещание на Народно събрание за Украйна Българската войска ще бъде водеща в отбранителната ни стратегия
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР