България ще участва във Венецианското биенале - най-големия и престижен

...
България ще участва във Венецианското биенале - най-големия и престижен
Коментари Харесай

Проект за жертвите на политически репресии ще представя България на Венецианското биенале

България ще взе участие във Венецианското биенале - най-големия и влиятелен форум за арт изкуство. Страната ни ще бъде показана с плана „ Съседите “, който споделя за българи, които са били жертви на политическо принуждение.

Акцентните са селекция от холандско, италианско и унгарско стъкло

Арт инсталацията се състои от три стаи, в които са живели репресирани и чийто живот е показан в изявленията и посредством аудио-визуализации.

Първата е всекидневна, в която ще се прожектират картини и звуци от лагерите в Ловеч и Белене. Във втората стая ще има нереални звуци, които ще демонстрират хората, които приказват с недомлъвки или към момента не са подготвени да го създадат. Третата стая ще бъде кухня, в която всички мебели са бели и ще отразява хората, които в никакъв случай не са имали опция да приказват за репресиите, на които са били подложени.

Какво провокира абсурда към българското присъединяване във Венецианското биенале?

Идеята на създателите е посетителите не просто да видят плана, а да го преживеят. Той е определен всред 17 претенденти от седемчленно жури. За поредна година екипът спечелил състезанието е от българи, които живеят в чужбина - Красимира Буцева, доктор Лилия Топузова и Джулиан Шехирян. Куратор е Васил Владимиров.

Снимка: bTV

„ Нашето обръщение е това, че би трябвало да си спомняме, да приказваме свободно и колкото и мъчно да е това от време на време е доста значимо с цел да живеем добре в сегашното “, разяснява Васил Владимиров.

Мотото на тазгодишното Венецианско биенале за изкуство ще бъде „ Чужденци на всички места “. Акцент на изданието ще бъдат тематиките за миграцията, изгнанието, бежанците и задграничния генезис. То ще се организира от 20 април до 24 ноември.

Гледайте довечера в bTV Репортерите

Павилионът на България тази година ще бъде в експозиционното пространство зала „ Тициан “ покрай Моста на Академията във Венеция. Там беше и българският павилион предходната година на Биеналето за архитектура.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР