България ще се включи в тренировъчната мисия на ЕС за

...
България ще се включи в тренировъчната мисия на ЕС за
Коментари Харесай

България се включва в тренировъчната военна мисия на ЕС за подпомагане на Украйна

България ще се включи в подготвителната задача на Европейски Съюз за военно подкрепяне на Украйна - European Union Military Assistance Mission in Ukraine (EUMAM UА), оповестяват от Министерството на защитата. Решението за националния принос взе Министерският съвет в осъществяване на решението на Народното събрание от 3 ноември 2022 година  
След решение на Съвета „ Външни работи “ от 17 октомври 2022 година, Европейски Съюз открива подготвителната задача за подкрепяне на Украйна EUMAM UА. Тя има „ непослушен “ мандат, което значи без потребление на мощ и е с първична дълготрайност от две години.
Целта е да способства за възстановяване посредством образование и подготовка на военните качества на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ). За постигането на тази цел EUMAM UА ще дава на ВСУ самостоятелна и групова подготовка на тактическо равнище, профилирано образование на персонален състав, подготовка на бойни формирования за териториална защита и даване на въоръжение, техника и муниции за подготовка на формирования от въоръжените сили на Украйна.
С решението на Министерския съвет България заявява готовността си за принос към подготвителната задача. Подготовката ще се организира на територията на Федерална Република Германия, Република Полша и други държави-членки на Европейски Съюз. Предвижда се и в обсега на българското присъединяване, след координиране с украинската страна, на територията на Република България да се организира образование с един модул за подготовка на бойни санитари (до 15 военнослужещи на месец, до 4 модула в границите на година).
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР