- България ще наложи вето на европейското ембарго за нефта

...
- България ще наложи вето на европейското ембарго за нефта
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Решението е таван на цени и компенсации за фирми

- България ще наложи несъгласие на европейското ембарго за нефта от Русия. Защо?
- Това е добра вест. Трябва да наложим несъгласие, в случай че се вземе такова решение, тъй като ембаргото би затруднило стопанската система, би довело до усложнения в работата на доста компании, до увеличение на безработицата, до повишаване на горивата за потребителите.
- За да сме на страната на жертвата, също би трябвало да платим някаква цена.
- Икономическите наказания, които се постановат, целят да затруднят съветската стопанска система, и по този метод да попречват и продължаването на войната. Но какъв е смисълът да искаш да убиеш непозната стопанска система, самоубивайки своята? Последният отчет на Организация на обединените нации установи, че над 107 страни в света към този момент са наранени от икономическите наказания. От тях 38 са без зърно за самун, обгръщат към 1,8 милиарда души - те са наранени от тези стопански наказания.
- България обаче софтуерно може да преработи нефт, който не е съветски, сподели вицепремиерът Асен Василев. Защо не го вършим?
- Защото нямаме подготвеност незабавно да стартираме, изисква се време, с цел да се пренастрои цялата система... Икономиката и хората не могат да поемат по-високи цени, инфлацията е доста тежка и всички обезщетителни ограничения, които държавното управление взе, към този момент са изядени. Затова е рационално да съобразим националния си интерес преди всичко и да настояваме за такова несъгласие по ембаргото.
- А какво ще отговорите на външния министър на Украйна, който споделя: " Страните, които не поддържат налагането на ембарго върху вноса на съветски нефт, ще са съучастници във военно закононарушение "?
- Не е задоволително непознати външни министри, посланици и държавни управления да ни размахват пръст и да ни споделят по какъв начин да пазиме българския си интерес... Едно от най-тежките неща, които виждах през последните дни, е българи се бият с българи поради войната в Украйна. Още една разграничителна линия, а това, което би трябвало да ни сплоти, е нашият интерес. И едните, и другите страдат от високите цени на хляба, тока. От това, че в случай че газовата рецесия се разрасне, 26 000 български компании са застрашени да бъдат затворени, а над 250 000 работни места да бъдат освободени.
- Русия ни разгласи за неприятелска страна - Вие по какъв начин определяте Русия - другарска или неприятелска е в отношението си към България?
- Ще разделя въпроса. По-голяма част от българското общество я намират за другарска и по тази причина беше този висок % на отвращение от българите да изпращаме оръжие. Втората част са политическите оценки. Чухме крайни неща, в това число и от сътрудниците в обединението.
- А Вие по какъв начин определяте Русия - другарска или неприятелска страна по отношение на България?
- Спрямо България е другарска.
- А другарските страни по този начин ли постъпват - стопират на сътрудниците си газа, когато преценяват?
- Вероятно това е ответен отговор за глобите, които се постановат против Русия...
- " Газпром " сподели, че ще ни пуснат газа, в случай че стартираме да плащаме в рубли. Да го създадем ли? Понеже това беше позиция на Българска социалистическа партия - да се възобновят диалозите с " Газпром ".
- Тази позиция я удостоверявам и я показвам освен като водач на Българска социалистическа партия и като убеждения на нашите членове и симпатизанти, а като позиция на по-голяма част от българската стопанска система.
- Но това очевидно включва вземане предвид с изискванията да плащаме в рубли?
- Големите работодателски организации изрично и твърдо застанаха на позицията да се продължат диалозите с " Газпром ", тъй като те регистрират резултата, който ще настъпи, в случай че секнат доставките. По-голяма част от земеделските производители са на същото мнение. Ако сме държавници, би трябвало да се погрижим за земеделието и селското стопанство, тъй като въпросът за храната и продоволствената рецесия бързо ще ни връхлети.
- Ще предложите ли заледяване цената на газа за бизнеса на равнищата от контракта с " Газпром "?
- Вече го направихме. И виждаме положителни образци в Европа. В Гърция със задна дата - от 1 януари, да върнат на хората 60% от надплатените суми. Там се таксуваха свръхпечалбите на енергийните сдружения с 90% налог.
- В името на българския народен интерес, кой би трябвало да завоюва тази война?
- Трябва да се спре войната. Който и да е спечелил, който и да е изгубил, тази тъга и мъка ще продължи. Убедена съм, че към момента има способи да се спрат военните дейности и да стартират диалози. Винаги има място за договаряния, стига международните водачи да намерят общ език.
- Само на хартия ли ще остане решението да окажем военно-техническа помощ на Украйна?
- Военно-техническата помощ се показва в ремонт на техника - украинска техника в български фабрики. Това към този момент зависи от опциите на заводите " Терем ". Как, по кое време, в какви размери, ще могат ли зависи от тези фабрики и от сътрудниците в Министерството на защитата.
- Никой от държавното управление не ни сподели какво се товари в украинския аероплан, който показахме. Кажете ни Вие?
- Оръжие и муниции за Украйна не изнасяме от години. За Русия - също. България изнася оръжие и муниции в над 50-60 страни. Когато те си купят оръжието и го изнасят, то става тяхна благосъстоятелност и България към този момент няма право да търси отговорност от тези страни какво прави с това оръжие - дали го препродава, дали го подарява.
- Подписвали ли сте Вие съглашение за експорт на подобен вид бронирани машини от началото на войната?
- От началото на войната са подписани 130-140 позволения за експорт. Със сигурност не са танкове и БТР-и, както сподели господин Борисов, тъй като не произвеждаме такива.
- Но има остарели такива, които са осъвременени във военните предприятия, и би могло те да са обект на експорт?
- Това не е българско произвеждане. Обвиняват ни надали не в двуличие, че скрито изнасяме, че това е надали не контрабанда. Това е неуместно при целия надзор.
- Но даже президентът го сподели - недоумявам по какъв начин министърът на стопанската система ще изясни на българите и на левите хора, че българското оръжие подхранва този спор?
- Недоумявам по какъв начин президентът може да изрече тези думи, тъй като доста добре знае, че тези износи в този момент са по контракти, подписани от неговите служебни кабинети. Намирам думите му за операция. Не можеш да внушиш, че сега Българска социалистическа партия или аз лъжем левите хора и изнасяме оръжие, в случай, че знаеш твоите държавни управления с кого са сключвали контракт и че няма нито един патрон за Украйна или Русия.
- Каква държавна загадка разкри шефът на " Кинтекс ", че го махнахте?
- Той не е махнат за откриване на държавна загадка, той е махнат поради спор на ползи. Докато е бил шеф на " Кинтекс ", е взел участие и в други търговски компании, които са се занимавали със същата активност. По негово време пълномощия на " Кинтекс " за посланичество на България в чужбина са трансферирани на частната му компания. В най-скоро време ще показва цялата история.
- Румен Радев президентът на Българска социалистическа партия ли е към момента?
- Питайте го и него. Българска социалистическа партия го издигна за първия мандат като президент. И го направи президент. Аз имам персонална отговорност за това. Никой не го познаваше като политик, против мен застана цялата партия тогава, да не приказвам, че и цялата страна. Един месец съм обикаляла с него по села и паланки. Той не можеше политически да приказва. Всичко това бяха старания на членове и симпатизанти на Българска социалистическа партия. Втория мандат също - издигаме, поддържаме... Българска социалистическа партия даде всичко от себе си, с цел да бъде той президент.
- Все още ли е Вашият президент?
- Изненадват ме някои от реакциите на президента Радев. Особено тези, които засягат Българска социалистическа партия. Появяването му на монумент на едни хора, което взриви обстановката в Българска социалистическа партия, нападките му в този момент, против нас, че надали не ние сме отговорни за изнасянето на оръжие... Все още се надявам да остане справедлив в оценките си.
- Кои са политическите шарлатани, за които приказва Румен Радев?
- Нямам визия, питайте него.
- Нарекохте " Продължаваме промяната " политическото отроче на Радев, което той сътвори, с цел да убие Българска социалистическа партия. Но Вие се събрахте с това " отроче ", с цел да управлявате. Защо?
- На втората част от въпроса Ви - тъй като по този начин ни избраха хората. Такава стана конфигурацията в Народното събрание, че вероятното държавно управление беше това. Защото тази смяна, която Кирил Петков и Асен Василев носеха, съответства с нашата борба четири години против статуквото, против модела " Борисов " и така нататък..
Продължавам да настоявам, че Политическа партия са отроче на президента Радев. Нима не помним, че той сподели, че в случай че има повече министри като Кирил Петков, България ще е друга. Бяха в служебния кабинет, той им даде рамо на тези избори, обвързаността е ясна.
Този общ екип - президентът Радев, Кирил Петков и Асен Василев, Стефан Янев, Мая Манолова, които тогава, на крилете на смяната, действаха дружно. Имаха два общи служебни кабинета. Сега там никой не приказва с никого и всеки атакува всеки. И питате за какво Българска социалистическа партия е в тази настройка. Първо, тъй като народът по този начин ни подреди при гласуването. Второ, тъй като нашата роля в този кабинет е на здравия разсъдък.
- От началото на годината, когато нямаше война, до момента цените на питателните артикули са скочили с 35% на едро. Как го допуснахте?
- Причините за това са отвън държавното управление. Това не е опрощение, несъмнено, само че би трябвало да бъдем справедливи. И войната, и икономическите наказания, и последствията... Обаче в нашите ръце са решенията. Настояваме за таван на някои цени на хранителни артикули, за унищожаване на акциза на газ, на енергоносители, за понижаване на Данък добавена стойност, за това поддръжката на българския бизнес с 300 лева на мегаватчас да продължи.
- Кога да ги чакаме тези решения?
- В цяла Европа те към този момент са факт. Често ни подлагат на критика, че предлагаме таван на цените и че това не било пазарно. Но в Испания, в Унгария, в Румъния е пазарно. Защото хората се грижат за народите си. Значи и тук е допустимо... С актуализацията на бюджета, юни.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР