България ще може да изнася нефтопродукти, произведени от руски петрол

...
България ще може да изнася нефтопродукти, произведени от руски петрол
Коментари Харесай

ЕС ни разрешава да изнасяме нефтопродукти, но под условие

България ще може да изнася нефтопродукти, създадени от съветски нефт при две условия. Това е записано в решение на Европейския съвет, с което се уголемяват глобите против Руската Федерация поради военните дейности в Украйна. Според текста, оповестен в Официалния вестник на Европейския съюз, страната ни ще може да изнася нефтопродукти или в случай че те са неразрешени за приложимост на територията на еврообщността, или в случай че са за Украйна.

„ В дух на взаимност с Украйна, с Решение (ОВППС) 2022/2478 при все че се позволява на Унгария, Словакия и България да изнасят за Украйна някои рафинирани нефтопродукти, получени от съветски недопечен петрол, импортиран въз основа на тези дерогации, в това число, когато е належащо, посредством пренос през други страни членки ", написа в формалния вестник.

В новото си решение, Съветът не разрешава и вноса на съветски нефт освен по море, само че и по тръпопроводи. България има право на дерогация (отлагане на забраната) за интервал от две години - до края на 2024 година. Дотогава рафинериите у нас би трябвало да престанат да употребяват като суровина съветски нефт. Изключението важи за контракти за доставка на петрол подписани преди 4 юни 2022 година.

„ Подобно на страните членки, внасящи съветски недопечен петрол по водопровод, България не може да продава нефтопродукти, получени от съветски недопечен петрол, импортиран въз основа на посочените дерогации, на купувачи, намиращи се в други страни членки или в трети страни ", се споделя в решението.

Зареждането или презареждането на транспортно средство или на въздухоплавателно средство в страни членки, които се употребяват от тези дерогации, не попада в обсега на възбраната, безапелационни са от Брюксел.

С решение на Министерски съвет от 2 декември България одобри дерогацията (отлагането на забраната), контрактувана с Европейски Съюз, за импорт на съветски нефт и нефтопродукти. В същото решение е заложено страната ни да забрани износа на създадени у нас петролни артикули след 5 март 2023 година. Записаният период в новото решение на Съвета обаче е 5 февруари 2023 година.

„ С Решение (ОВППС) 2022/2478 се позволява на България да изнася избрани рафинирани нефтопродукти, получени от съветски недопечен петрол, импортиран въз основа на посочените дерогации. Това е належащо за ограничение на рисковете за околната среда и за сигурността, защото сходни артикули не могат да бъдат съхранявани безвредно в България “, написа в решението.

В него обаче е сложено изискване - годишният експорт не следва да надвишава междинния годишен експорт на сходни артикули през последните пет години.

Именно възбраната на износа на нефтопродукти поставяше под въпрос работата на рафинериите у нас, в това число на най-голямата – „ Лукойл Нефтохим Бургас “.

Според служебното държавно управление, предприятието не разполага с опция да съхранява страничните артикули получени при произвеждане на дизелово гориво. Затова и се постанова те да бъдат изнасяни, защото част от тях са неразрешени за приложимост в Европейския съюз по екологични съображения.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР