България ще има достъп до европейски средства между 3 и

...
България ще има достъп до европейски средства между 3 и
Коментари Харесай

От 3 до 6 млрд. евро може да получат енергийно бедните българи до 2027 г.

България ще има достъп до европейски средства сред 3 и 6 милиарда евро за директно подкрепяне на семействата в енергийна беднотия до 2027 година Парите са по Европейския обществен фонд, стана ясно в петък по време на полемика " Социалният фонд за климата за по-справедлив енергиен преход ", проведена от Бюрото на Европейския парламент в България.

Според европейския знак, който мери енергийната беднотия за страните-членки по скалата от нула до 100, три страни от Европейски Съюз попадат в категорията на така наречен " екстрена енергийна беднотия ".

България е на дъното на тази тройка с показател от 0.7, а първите - Швеция и Финландия са с показатели над 95 и 97. Според енергийния специалист Минчо Бенов, това значи, че енергийната беднотия у нас не визира само обществено слаби семейства и уязвими групи, а е доста по-широко публикувана.

" Затова е належащо безотлагателно да бъде създадена формулировка за енергийна беднотия, която да разреши насочването на разнообразни принадлежности за подкрепяне към семействата, които са в най-голяма потребност ", съобщи той.

Критерии за установяване на групите от енергийно уязвимите създаде още преди години Световната банка, само че те и по този начин не бяха признати от последното държавно управление на Бойко Борисов, а по-късно страната ни мина през постоянни и два предстрочни парламентарни вота, а образуваният предходната зима кабинет на Кирил Петков устоя едвам шест месеца, преди да бъде свален с избор на съмнение, подсилен от досегашния му съдружен сътрудник " ИТН ".

Сега зам.-министърът на енергетиката в оставка Пламен Данаилов разгласи, че разпоредбите за установяване на енергийно бедните най-накрая ще бъдат утвърдени до края на 2022 година

Лиделът на КНСБ Пламен Димитров обаче не оптимист, че това ще стане, защото съгласно него трите министерства, които създават тези критерии – на енергетиката, на районното развиване и общественото, са стигнали до на никое място с работата.

Парите по обществения фонд за България все още са в размер на 3 милиарда евро, само че към тях се прибавя и същият размер на национално съфинансиране до 6 милиарда евро, изясни евродепутатът Петър Витанов след полемиките в Европейския парламент.

" И до най-бедните ще стигнат пари, свежи пари, с които да компенсират увеличените цени на съвсем всичко. Намаляване на налози, свързани с отоплението, реновиране на здания, саниране ", уточни той.

В България енергийната беднотия визира сред 27% и 35% от семействата, дакота на средноевропйско равнище пострадали са сред 6 и 7%. Доближаваме се до страни като Косово и Босна и Херцеговина, добави евродепутатът и означи, че страната ни има голям проблем с виталното ниво на българските жители.

Витанов изясни, че Социалният фонд за климата ще финансира както най-засегнатите от зелената промяна, по този начин и търговията с излъчвания. По думите му това може да се случи по два метода - посредством непосредствено подкрепяне и като се дадат средства на хората, на които са им се повишили сметките за отопление, осветяване. Средствата, които се отпускат за непосредствено финансиране, са до 40 % от фонда, означи той, представен от Българска телеграфна агенция. Другата опция е посредством разнообразни начинания и вложения – понижаване на налози, реновиране на здания, подкрепяне за закупуване на електрически коли или тротинетки.

Георги Стефанов, шеф на кабинета на заместител министър-председателя по климатични политики в оставка, дефинира Зелената договорка като инструмент, който цели да поддържа уязвимите семейства. Трябва да намерим трайни решения за премахване на енергийната беднотия, съобщи той.

Паралелно на конгрес, отдаден на енергийната беднотия, проведен от КНСБ и Фондация " Фридрих Еберет ", синдикалният водач Пламен Димитров напомни статистиката на Евростат, че към 2.100 млн. българи не отопляват като хората жилищата си. По думите му това се дължи на ниски приходи, ниска енергийна успеваемост на постройките и високи цени на електрическата енергия. Достъпът до различни енергийни разновидности също е недорасъл, счита Димитров.

Без да имаме формулировка за енергийно небогати, подкрепяме към 350 хиляди лица и фамилии с близо 500 лв. за целия сезон. Нито толкоз са енергийно бедните, нито пък това е поддръжката, която имат потребност да получат, счита той.

Димитров означи, че с актуализацията на бюджета са добавени 50 млн. лева за помощите за отопление през тази зима. По думите му това не взема решение въпроса, само че е някакъв жест. Като ги определим енергийно бедните, идва огромният въпрос по какъв начин ще ги подкрепяме, с какво, тъй че да е значимо и съгласно мен друго от сегашните 100 лв., които се падат на зимен месец, добави Димитров.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР