България ще има достъп до Единния портал за издаване на

...
България ще има достъп до Единния портал за издаване на
Коментари Харесай

Преди да влезем в Шенген: България с достъп до Единния портал за издаване на визи

България ще има достъп до Единния портал за издаване на Шенгенски визи, макар че към момента чака решението за своето присъединение към Шенгенското пространство.
Това става допустимо с помощта на постигнатото съглашение сред Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия по отношение на дигитализацията на визовите процедури в Европейски Съюз.
Това излиза наяве след договарянията, които завършиха през вчерашния ден и в които взе участие и българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Той е докладчик от страна на Европейската национална партия в Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи на Екологичен потенциал.
Законодателното предложение цели да модернизира, опрости и хармонизира процеса на издаване на визи посредством цифровизиране на процедурата и основаване на европейска онлайн платформа за кандидатстване за виза.
По силата на новите правила визовите стикери ще бъдат сменени от визи в дигитален формат под формата на 2D баркод, подписани криптографски. Според Емил Радев по този начин ще се понижи риска от измами, от фалшификации или обири на визови стикери и ще се улесни процеса на инспекция на границата.
„ За хората, които пътуват, резултатът ще бъде чувствителен. Макар обработката на визи да е към този момент отчасти цифровизирана, защото заявките и решенията се записват във визовата осведомителна система (VIS), два значими детайла към момента оставаха на хартия – процесът на кандидатстване за виза и издаването на виза посредством визов стикер “, посочи Радев.
По думите му до момента това е създавало усложнения както за органите на страните членки, които издават визи, по този начин и за самите претенденти, които в множеството случаи е трябвало да пътуват до прилежащи страни, с цел да се снабдят с виза.
„ С контрактуваните промени ще бъде комплициран завършек на тези непотребни разноски на време и пари. Вече ще има единна платформа на Европейски Съюз, тъй че вместо да обикалят по консулства, жителите ще могат да аплайват за виза онлайн, без значение от страната членка на предназначение “, разяснява още българският евродепутат.
Единният уеб страница ще препраща заявките за шенгенски визи към съответните национални визови системи. Платформата автоматизирано ще дефинира коя страна членка е способена да прегледа обещано заявление, когато претендентът има намерение да посети няколко страни в Европейски Съюз.
Личното явяване в консулството по принцип ще е належащо единствено за претендентите за първи път, лицата, чиито биометрични данни към този момент не са годни, и тези с нов документ за пътешестване.
Платформата ще дава цялата нужна информация по отношение на условията и процедурите, в това число и посредством нов информационен инструмент – чатбот.
Като част от VIS Агенция на Европейския съюз за оперативното ръководство на широкомащабни осведомителни системи в пространството на независимост, сигурност и правораздаване (eu-LISA) ще дава отговор за техническото развиване и оперативното ръководство на платформата и нейните съставни елементи.
Предстои съглашението да бъде гласувано от Европейския парламент и да бъде утвърдено от страните членки. Емил Радев изрази вяра, че за България то ще бъде добър знак за постигането на огромната ни цел – час по-скоро да бъдем освен отчасти обвързани от шенгенските правила, а да се употребяваме с цялостните преимущества, които дава присъединението към Шенген.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР