България се включва в мисия на Европейския съюз (ЕС) за

...
България се включва в мисия на Европейския съюз (ЕС) за
Коментари Харесай

Съюзна солидарност. България се включва в европейско обучение на украински военни

България се включва в задача на Европейския съюз (ЕС) за образование на украинските военни, само че това няма да става на територията на страната, реши в сряда Министерският съвет.

Мисията е позната като EU MAM и задачата ѝ е да усъвършенства военните качества на украинските въоръжени сили, които вземат участие в съпротивата против непредизвиканата съветска експанзия, почнала на 24 февруари.

" Това ще разреши на страната да отбрани своята териториална целокупност и украинските жители на фона на провеждащата се към този момент повече от осем месеца война там ", се споделя в известие на Министерския съвет във връзка решението.

Преди седмица Народното събрание пък реши и да укрепи личните си отбранителни качества. Мнозинството от депутатите гласоподаваха, с изключение на ремонт на украински машини, София да даде на Киев оръжия и аварийни елементи.

На службното държавно управление беше предоставено в границите на един месец да направи разбор каква военна помощ може да бъде оказана на Украйна, предвид на опциите на българската войска.

Успоредно с това, в този момент служебният кабинет реши да се причисли и към задачата за образование на украинските военни, която е част от Общата политика за сигурност и защита на Европейски Съюз и е планувано да продължи най-малко две години. През този интервал ще бъдат провеждани подготвителни действия в разнообразни страни членки. Финансирането за този интервал ще възлезе на съвсем 107 милиона евро.

Правителствената пресслужба посочи, че с това си решение служебният кабинет " затвърждава своята съюзна взаимност към общите старания в поддръжка на интернационалния мир ".

По този мотив служебният министър на защитата Димитър Стоянов разяснява по-късно в Народното събрание, че на българска територия няма да бъдат провеждани такива образования, а България най-вероятно ще взе участие посредством изпращане на военни инструктори.

Той взе участие в съвещание на парламентарната комисия по защита в сряда, на което беше запитан от депутати от " Възраждане " какъв брой украински военнослужещи има сега в България. Стоянов отговори, че сега такива няма, само че не изключи тази опция в бъдеще.

По отношение на даването на военна помощ на Киев служебният министър на защитата сподели още, че към този момент е упълномощил " обстоен разбор, с цел да е ясно какво е належащо на българската войска ".

Стоянов посочи, че би трябвало да се обезпечат мирновременни ресурси и въоръжение, както военновременните и да има за попълване на загуби. По думите му би трябвало да се остави и " % техника за канибализация за аварийни елементи ", т.е. - за ремонт.

След съвещанието комисията Стоянов сподели пред публицисти, че към този момент има диалози с партньорски страни, с които може да се извърши " тройна договорка ", т.е. - България да получи по-модерно въоръжение в подмяна на снабдяване на остаряла техника на Украйна. Той обаче отхвърли повече детайлности. От думите му се разбра, че ще предложи на Народното събрание единствено един вид за помощ и не чака депутатите да могат да го редактират при гласуването.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР