България се нуждае от силни Военноморски сили, които да отстояват

...
България се нуждае от силни Военноморски сили, които да отстояват
Коментари Харесай

Президентът: Силни ВМС не може да има без увеличаване на бюджета

" България се нуждае от мощни Военноморски сили, които да отстояват освен военния ни суверенитет, само че и да подсигуряват нашите стопански и енергийни ползи в Черноморския район ".
Това съобщи президентът Румен Радев, откакто посети флотилия бойни и спомагателни кораби в пункта за базиране Бургас и беседва с командния състав. В срещата участваха още зам.-министърът на защитата Атанас Запрянов, началникът на защитата генерал-лейтенант Андрей Боцев и командирът на Военноморски сили контраадмирал Митко Петев.

" Силни Военноморски сили значи придобиването на нова техника, високоподготвен персонален състав и положителни условия за подготовка, мотивация, вероятност за обществено израстване и обществен авторитет - сподели още президентът. - Това няма по какъв начин да стане без увеличение на бюджета, който би трябвало да бъде изразходван рационално и навреме ".

Радев добави, че построяването на отбранителни качества, изключително в такива комплицирани типове действия, не се реализира за година или две и този сложен и нескончаем развой би трябвало да бъде стартират. Президентът посочи, че, с изключение на модернизацията на Военноморски сили посредством придобиването на новите модулни, многофункционални патрулни кораби, следва да бъдат ремонтирани и сегашните кораби, за което към този момент е обезпечен бюджет.

Запитан дали думите на министъра на защитата Красимир Каракачанов, че се търси вид за ремонт на наличните изтребители МиГ-29 значи, че може да отпадне планът за закупуване на нов военен аероплан, президентът акцентира, че по никакъв метод не желае да мисли, че това може да бъде цел на Министерството на защитата.

" Изграждането на отбранителни качества би трябвало да се базира на ясни правила ", съобщи Радев и акцентира, че актуалните изтребители МиГ-29, без значение от високата им маневреност, не дават модерни бойни качества. Президентът уточни, че страната ни би трябвало да се стреми към повишение на съвместимостта с нашите сътрудници от НАТО, а МиГ-29 не отговоря и на този аршин.

" Отделяните разноски за защита би трябвало да бъдат и ефикасни - вложените средства в МиГ-29 няма да ни дадат модерни качества, а ще бъдат съизмерими с доставката на нов аероплан ", съобщи той.

Румен Радев акцентира също по този начин, че първо би трябвало да се реши за какъв брой време ще бъдат осъществени доставките на новия военен аероплан за българските Военновъздушни сили и на тази основа да бъдат направени плановете за поддържането на МиГ-29 за интервала, в който ще бъде осъществен преходът към усвояването на новите бойни самолети.

Снимка: БГНЕС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР