България се изкачва с 4 позиции в Световната класация за

...
България се изкачва с 4 позиции в Световната класация за
Коментари Харесай

България е на 48-мо място сред 63 страни в Световна класация за дигитална конкурентноспособност за 2022-а

България се изкачва с 4 позиции в Световната ранглиста за цифрова конкурентноспособност за 2022г. на Швейцарския институт IMD.  Дигиталната ранглиста е индикатор за равнището на развиване на цифровите технологии и степента, в която използването им оказва въздействие върху бизнес практиките, административното ръководство и действието на гражданското общество в страните-обект на изследването.

Българската търговско-промишлена палата е формален сътрудник на Института за развиване на мениджмънта (IMD) - Швейцария в изследването за Световната цифрова конкурентоспособност.

Методологията включва наблюдаване и съпоставяне по три съществени фактора: познание, технологии и бъдеща подготвеност, разграничени на общо 52 критерия, позволяващи да бъде оценен всеки един аспект на процеса по разкриване, схващане, внедряване и развиване на цифровите технологии в страните-участнички в класацията.

Резултатите демонстрират усъвършенстване в класирането на България, която се изкачва до 48-мо място от 63 страни, спрямо миналата година, когато страната е била на 52-ро място от 64 страни.

В страната ни се регистрира растеж в индикаторите по два от главните критерии, а точно знанията и бъдещата подготвеност, а бизнес гъвкавостта, IT интеграцията и настройките към пригаждане показват най-положителните трендове. Като най-силни страни на България в региона на цифровата конкурентоспособност са посочени следните области: концентрацията на дами в изследователския бранш (11/63), предоставени високотехнологични патенти (13/63), неналичието на боязън у бизнесмените от неуспех (06/63) и отбраната на персоналните данни от закона (20/63).

Кои са отпред?

Класацията оглавява Дания, която измества четирикратния отличник в областта на цифровата промяна - Съединени американски щати. Добрият резултат на Дания значително се дължи на нейното извънредно показване в бъдещата подготвеност, избрана от Центъра за международна конкурентоспособност като: " равнището на подготвеност на страната да употребява цифровата промяна ". Дания се показва най-силно в бизнес гъвкавостта (1/63) и ИТ интеграцията (1/63), като също доближава 5-то място в своите адаптивни настройки. Съединени американски щати остават на второ място, следвани от Швеция и Сингапур.

Според заключенията от тазгодишната ранглиста за цифрова конкурентоспособност е, че държавните управления и частният бранш би трябвало да влагат на всички места - в гении, образование и обучение, научна централизация и научноизследователска и развойна активност - с цел да защитят цифровата си инфраструктура от хакерски атаки и да обезпечат конкурентни услуги на електронното ръководство. Това са и основни стъпки към основаването на цифрово конкурентни стопански системи.

Международният институт за развиване на мениджмънта (IMD) е самостоятелна академична институция, учредена преди повече от 75 години от бизнес водачи за бизнес водачи. Базиран в Лозана (Швейцария) и Сингапур.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР