България се изкачи до 48-мо място от 63 страни в

...
България се изкачи до 48-мо място от 63 страни в
Коментари Харесай

България се изкачи с 4 позиции в Световната класация за дигитална конкурентноспособност

България се изкачи до 48-мо място от 63 страни в Световната ранглиста за цифрова конкурентноспособност за 2022 година В съпоставяне с миналата година страната е била на 52-ро място от 64 страни. Това оповестяват от Българската търговско-промишлена палата.

Дигиталната ранглиста е индикатор за равнището на развиване на цифровите технологии и степента, до която тяхното използване оказва въздействие върху бизнес практиките, административното ръководство и действието на гражданското общество в страните-обект на изследването.

При България се следи сдържан растеж в индикаторите по два от главните критерии, а точно знанията и бъдещата подготвеност, а бизнес гъвкавостта, IT интеграцията и настройките към пригаждане показват най-положителните трендове. Като най-силни страни на България в региона на цифровата конкурентоспособност са посочени концентрацията на дами в изследователския бранш (11/63), предоставени високотехнологични патенти (13/63), неналичието на боязън у бизнесмените от неуспех (06/63) и отбраната на персоналните данни от закона (20/63).

За първи път от пет години насам класацията е управлявана от Дания , която измества четирикратния отличник в областта на цифровата промяна - САЩ.

Методологията на Световната ранглиста за цифрова конкурентноспособност включва наблюдаване и съпоставяне по три съществени фактора: познание, технологии и бъдеща подготвеност, разграничени на общо 52 критерия, позволяващи да бъде оценен всеки един аспект на процеса по разкриване, схващане, внедряване и развиване на цифровите технологии в страните-участнички в класацията.

Важно умозаключение от тазгодишната ранглиста за цифрова конкурентоспособност е, че държавните управления и частният бранш би трябвало да влагат на всички места - в гении, образование и обучение, научна централизация и научноизследователска и развойна активност - с цел да защитят цифровата си инфраструктура от хакерски атаки и да обезпечат конкурентни услуги на електронното ръководство. Това са и основни стъпки към основаването на цифрово конкурентни стопански системи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР