България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в

...
България, Румъния и Турция ще започнат скоро противоминна операция в
Коментари Харесай

България, Румъния и Турция ще започнат противоминна операция в Черно море

България, Румъния и Турция ще стартират скоро противоминна интервенция в Черно море. Това сподели министърът на защитата Тодор Тагарев на конгрес, отдаден на вероятностите за мир в Украйна и тактиките за сигурност в Черно море.

„ Остават за уточняване някои дребни елементи. Аз персонално разгадавам, че в близко бъдеще тази интервенция ще бъде стартирана, което ще способства както за по-високата сигурност в нашите териториални води и изключителната икономическа зона, по този начин и за износа на зърно от Украйна, което е извънредно значимо освен за Украйна, а и изобщо за сигурността на изхранването в огромна част от света “, уточни той.

По думите му не се планува в интервенцията да се включат украински сили.

Терористичните актове на „ Хамас “ против Израел и последвалото напрежение, което може да ескалира, по принцип могат да доведат до повишаване на миграционния напън по отношение на България, сподели министърът на защитата, само че посочи:

„ Казах, че е доста невисок този риск. Затова все още няма нужда за увеличение в допълнение силите за отбрана на границата. Има си нужда осведомителните служби, по този начин да ги нарека, да работят непрекъснато, да следят и проучват обстановката и, в случай че има възможност за директно увеличение, ние имаме подготвеност, а и Министерство на вътрешните работи има подготвеност, да усили силите на границата, тъй че да се оправим с един подобен възможен по-висок напън. Но това не е на близкия небосвод “.

„ Тези събития по принцип могат да доведат до повишаване на миграционния напън по отношение на България и напрежение сред разнообразни групи, които поддържат едната или другата страна в този спор на наша територия, по този начин, както това се случва и на територията на други европейски страни. Към момента вероятността за това е доста дребна, само че ние сме длъжни да поставяме старания за наблюдение на ситуацията, непрекъснат разбор на обстановката и да имаме подготвеност да усилим реакцията тогава, когато се наложи “, безапелационен е министърът.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР