България, Румъния и Турция подготвят обща противоминна операция в Черно

...
България, Румъния и Турция подготвят обща противоминна операция в Черно
Коментари Харесай

Тагарев: С Турция и Румъния подготвяме противоминна операция в Черно море

България, Румъния и Турция приготвят обща противоминна интервенция в Черно море. Това разгласи министърът на защитата Тодор Тагарев на международната конференция " Спечелване на мира в Украйна ", проведена в Централния боен клуб през днешния ден.

Тази интервенция се приготвя от 2 месеца, само че до момента информацията за нея не бе обществена. " Остават за конкретизиране някои дребни елементи и аз чакам, че в близко бъдеще тази интервенция ще бъде стартирана ", сподели министърът.

 
В наш интерес е съдружниците ни да се включат в тази интервенция. Важно основание е да не се провокира спомагателна ескалация на това, което към този момент виждаме в Черно море, сподели Тагарев. Той изясни, че тази интервенция ще се ограничи във водите на трите страни в Черно море и " сега не се планува нахлуване на тази група във водите на Украйна, където се води война ".

Тази група евентуално ще бъде отворена за включване на Грузия на по-късен стадий, сподели още той.

Ние работим с нашите съдружници, това е най-важната гаранция за нашата сигурност. Имаме система от дейности за нараснала зоркост, за въздържане и защита на Източния фланг на НАТО, акцентира Тагарев. Той сподели и, че " още една страна " е подготвена да се причисли към батальонната бойна група на НАТО у нас, само че към момента било рано да разгласи коя е тя.

Виждането на българското държавно управление, и то е подкрепено с решение на Народното събрание, е, че постоянен мир в района може да има, когато помогнем на Украйна да пази законно откритите си граници. Вече преглеждаме помощта за Украйна в дълготрайна перспектива- при първа опция да стане член на НАТО и Европейски Съюз, с цел да обезпечи сигурността си, акцентира още той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР