България работи усилено по модернизацията на железопътния участък София и

...
България работи усилено по модернизацията на железопътния участък София и
Коментари Харесай

България работи усилено по модернизацията на жп участъка от София до сръбска граница

„ България работи интензивно по модернизацията на железопътния сектор София и граница с Република Сърбия. Предвижда построяването на нова жп гара „ Калотина Запад “, която ще дава отговор на всички условия на Шенгенското пространство за трансграничен пътнически и товарен железопътен превоз. “

Това съобщи заместник-министърът на превоза и известията Николай Найденов по време на срещата на високо ниво „ Устойчива съгласуваност – по-конкурентна стопанска система “, провеждаща се в черногорския град Будва . На събитието участват представители на Европейската комисия, Транспортната общественост на Западните Балкани , Централноевропейското съглашение за свободна търговия /CEFTA/ и държавното управление на Черна гора .

Заместник-министър Найденов акцентира, че развиването на трансевропейската транспортна мрежа /TEN-T/ е доста предизвикателство и огромна опция, която изисква добра съгласуваност, с цел да се реализиран и приложат нужните общи стандарти , процедури и оперативна съгласуемост . Той уточни още, че е належащо да бъде подписано съглашение със сръбската страна, с цел да се дефинира местоположението на общата гранична жп гара на територията на България.

В рамките на срещата на върха бе реализирана договореност сред Европейски Съюз и страните по Договора за Транспортната общественост по отношение на индикативните карти на TEN-T в Западните Балкани . Приета бе и декларация на Централноевропейско съглашение за свободна търговия /CEFTA/ и Транспортна общественост на Западните Балкани за бъдещето развиване на „ зелените ленти “ . Инициатива има за цел да улесни трансграничната логистика и да подсигурява непрекъснатия транспорт на артикули .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР