България проявява двойни стандарти по отношение на майчиния език на

...
България проявява двойни стандарти по отношение на майчиния език на
Коментари Харесай

ДПС: Нетолерантна България не се е развила за 30 години

България демонстрира двойни стандарти във връзка с майчиния език на българите в чужбина и майчиния език на турците у нас. Това съобщи в декларация от парламентарната трибуна Ерол Мехмед (ДПС) във връзка днешния интернационален ден на майчиния език, написа Клуб Z.

" Има парадокси, има парадокси, има и целенасочена дискриминация. Ние предходната седмица си гласувахме Изборен кодекс, съгласно който използването на майчин език е неразрешена по време на предизборна акция, даже и с превод! Наложена е едноезична доктрина. Препоръките на Венецианската комисия  (Европейската комисия за народна власт посредством право, б.р.)  към този момент не се и четат, те просто са неглижирани ",  съобщи Мехмед.

Той напомни, че Бойко Борисов и Цветан Цветанов са обяснявали, че ГЕРБ не е в коалиция с Движение за права и свободи точно с аргумента, че възбраната за пропаганда на майчин език и уседналостта са останали.

" В превод на майчин български език те се хвалят, че е наложена дискриминация на милион и половина български жители - техни сънародници и май чакат овации от българското общество. Това е разпад на полезностите ",  съобщи Мехмед.

Той напомни, че неотдавна Борисов се е радвал, че остарялото име на Димитровград в Западните околности, а точно Цариброд, се връща и ще бъде написано на постройката на общината на български.

" При нас имената на хиляди местности, села и градове са заменени още през 1934 година след военния прелом, само че се сменят и в този момент ",  напомни Мехмед, имайки поради промяната на турските имена на определни местности.

Депутатът от Движение за права и свободи добави още, че всички държавни институции мълчат по този въпрос.

" Демократично ли е използването на език да се глоби? Нормално ли е да глобиш човек, тъй като приказва с различен човек и двамата прелестно се схващат? Коя друга недеспотична страна в актуалния свят не разрешава на хората да приказват на родния си език ",  попита Мехмед.

Според него да пазиш родния си език е родолюбие. Мехмед напомни, че майчините езици все по-малко се учат в българските учебни заведения.

" Дали е същото отношението към проучването на майчиния български език в страни, в които има български малцинства като Сърбия, Македония, Молдова, Румъния, Украйна, Албания. В същото време има над 550 български неделни учебни заведения по целия свят с обезпечено финансиране от българското министерство на образованието, които учат български език в непознатите родини и ние поддържаме това. Но нескрито излизат двойните стандарти и те са притеснителни за знаещите и разбиращи хора ",  сподели още Мехмед.

И заключи, че " нетолерантна Бългаия от 30 години не се е развила нито сантиметър ".

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 666 (преди 1 секунда) Рейтинг: 13426 | Одобрение: 4126 Да си приказват на турски в турция Напиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР