България продължава да прилага изцяло Шенгенското законодателство и да показва

...
България продължава да прилага изцяло Шенгенското законодателство и да показва
Коментари Харесай

Успешно приключи третата мисия по Шенген, България отговаря на условията за членство

България продължава да ползва напълно Шенгенското законодателство и да демонстрира висока степен на ангажираност в обезпечаването на ефикасен отговор на миграционния напън и обвързваните с него провокации. Това са изводите след третата, спомагателна и доброволна по Шенген мисия, която се организира сред 22 и 24 ноември. В нея участваха 13 специалисти от държави-членки на Европейски Съюз, измежду които Германия, Нидерландия, Австрия, Испания и други, четирима специалисти от Европейска комисия, както и наблюдаващи от Фронтекс, Европол и ФРА (Агенцията на Европейски Съюз за главните права). Целта - да бъде предоставена настояща спомагателна информация по отношение на използването на Шенгенското законодателство от България, оповестиха от Министерство на вътрешните работи.
Прочетете още
Областите, обхванати от задачата, бяха ръководство на външните граници, полицейско съдействие и връщане, съблюдаване на главните права и осведомителни системи, подпомагащи използването на Шенгенското законодателство. 

Повишените старания както по външните граници на Европейски Съюз, по този начин и на българска територия, наред със засиленото съдействие с Турция и Сърбия, способстваха за понижаване на засиления миграционен напън по маршрута през Западните Балкани с съвсем 25% през 2023 година в съпоставяне със същия интервал на миналата година. България интензивно предотвратява вторичните придвижвания със засилени полицейски ограничения и продан на информация, отбелязват участниците в задачата.

В подтекста на разрастващите се геополитически промени и обвързваните закани през миналата година България укрепи ръководството на външните граници, като усъвършенства националния си потенциал. Увеличаването на броя на граничните служители на реда и на разположените чиновници от непрекъснатия корпус на Фронтекс, както и на оборудването на българо-турската граница, способства за оправянето с миграционните провокации и трансграничната престъпност.

В сходство с целите на Европейски Съюз, България ускори напъните си в битката с каналджийството посредством възстановяване на правната и оперативна рамка. Страната ни инициира основаването на Оперативна работна група към Европол, която стартира работа през септември 2023 година За първи път в България Фронтекс провежда мобилни екипи за оперативна поддръжка в битката с трансграничната престъпност като част от продължаващите взаимни интервенции.

България продължава да е благонадежден сътрудник за трансгранично съдействие и поддържа интензивно взаимоотношение в района с други страни членки и основни трети страни, в това число Турция, Сърбия и Република Северна Македония. София подхваща всички нужни ограничения, с цел да подсигурява навременно и надеждно шерване на информация, в това число посредством въвеждането на нови и използването на съществуващи функционалности на Шенгенската осведомителна система. Продължава използването на ограниченията в области, където има нараснал корупционен риск.

Докладът ще бъде показан на идното на 5 декември съвещание на Съвета „ Правосъдие и вътрешни работи “, на което ще взе участие вътрешният министър Калин Стоянов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР