Служебните паркоместа, които са раздавани през годините във всички квартали

...
Служебните паркоместа, които са раздавани през годините във всички квартали
Коментари Харесай

Нъшан Деркалестаниан: Служебните паркоместа в Пловдив са до 18:30 ч., трябва промяна в наредбата

Служебните паркоместа, които са раздавани през годините във всички квартали на Пловдив, всекидневно провокират кавги и разправии. Няма ден, в който редакциите на пловдивските медии да не получават сигнали и запитвания за „ резервирани ” паркоместа, както пред заведения, по този начин и пред жилищни блокове.  По същия метод стоят нещата и в Оперативна програма „ Паркиране и репатриране ”, като шефът му Нъшан Деркалестаниан изясни, че това са бомби, които са залагани през годините, а сега гърмят.
Прочетете още
„ Всеки ден имаме проблем със служебни паркоместа, а колкото  повече ревизираме, толкоз повече нередности излизат. Така да вземем за пример има над 10 места в града, където има знаци за служебни места, чийто обаче абонаменти са прекъснати. Въпреки това знаците стоят, а същите тези хора си ги употребяват и в този момент без да заплащат. Вече сме предали на ОКТ да бъдат отстранени знаците. Имаме случаи при, които  компании стопират да заплащат в последните си месеци, а по-късно на други юридически лица трансферират паркоместата. Такива практики изрично ще бъдат прекъснати ”, съобщи Нъшан Деркалестаниан.

Друг проблем, с който се сблъсква шефът на ОП-то са неизрядни платци, които с месеци не заплащат за абонаментите си.  След като е разпоредил да се изпратят писма до тях, че в случай че не платят в къс период своите отговорности, абонаментите им ще бъдат прекъснати – съвсем всички са изплатили борчовете си към общинската хазна.

Най-голямата „ бомба ” обаче е използването на служебните паркоместа. Според Наредбата за организацията на придвижването и паркирането на територията на Община Пловдив, има два режима за тези абонаменти – дневен и уголемен. Вторият обаче на процедура не съществува.

„ Абсолютно всички служебни паркоместа в Пловдив са с  дневен режим на работа, който съответствува с часовете на Синя зона, без значение къде се намират те. Това значи, че ползвателят на един абонамент има правото да стопира там от 8:30 часа до 18:30 часа от понеделник до събота, в това число. С други думи отвън тези часове и в неделя – всеки един пловдивчанин може да паркира на тях. Много хора не го знаят това, а други злоупотребяват като поставят конуси или  други преградни детайли, с цел да ги пазят отвън часовете. Това няма да продължава ”, съобщи Деркалестаниан. Той добави, че ще се промени заповедта за издаването  на знаците, обозначаващи абонаменти. На тях ще написа часовете и дните, през които  е годен абонамента. Това е нужно и за бъдещото  включване на разширения режим на паркиране. 

„ Ние не желаеме да спъваме бизнеса, таман противоположното. В момента на процедура служебните абонаменти пред заведения и други обекти, опериращи след 18:30 часа, сами пазят местата си, в прорез с Наредбата. Причината е, че в нея попада „ Разширен режим ”, който важи 24 часа, седем дни в седмицата, като се изключи формалните празници. Само че когато този режим е бил признат от Общинския съвет, към приложението за цената на услугата – не бе гласувана такава. Получава се по този начин, че в Наредбата го има, само че Общината няма по какъв начин да го предлага, тъй като няма цена ”, изясни Деркалестаниан. Той сподели, че ще стимулира своите оферти до кмета Костадин Димитров и зам.-кмета по превоз Савина Петкова, които да го внесат в Общинския съвет за смяна на наредбата.

„ Това би трябвало да се одобри, с цел да имат от една страна успокоение бизнесите, на които са им нужни тези паркоместа, с цел да работят, а от друга Община Пловдив да получава повече доходи. Най-важното – по този метод всичко ще бъде регламентирано и законно ”, съобщи шефът на ОП-то.

Той сподели още, че сега се прави огромна инспекция взаимно с Общинския инспекторат на всички служебни абонаменти в града, като ще се следи дали те се употребяват, съгласно нормативната уредба. Ако има нередности той е безапелационен, че те ще се приключват.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР