България празнува Гергьовден днес. Над 166 хиляди българи носят името

...
България празнува Гергьовден днес. Над 166 хиляди българи носят името
Коментари Харесай

Гергьовден Е, Над 240 000 Празнуват

България чества Гергьовден през днешния ден. Над 166 хиляди българи носят името Георги, а дружно с дамите, кръстени Гергана, броят на всички, които ще черпят през днешния ден, е над 240 хиляди, съгласно данните на Национален статистически институт.

Имен ден честват и Генчо, Гинка и Габриела. Името Георги значи земеделец. Според националните вярвания Свети Георги и Свети Димитър са си раздели годината по приятелски – за първия лятото, за втория – зимата. Всяка капка дъжд на Гергьовден носи жълтица, споделя още народът ни. В ранните часове на деня се берат билки, росата е здравословна, повеляват обичаите.

На трапезата през днешния ден традицията изисква да се постави агнешко месо и зелена салата.

Свети Георги е един от най-почитаните светци и мъченици освен у нас, само че и в целия християнски свят, почитат го и мюсюлманите. Повечето жития показват като негово отечество Кападокия, а за място на неговата гибел се сочи град Лид в сегашен Израел.

Според преданията той е римски боец и християнин. Младият Георги следва пътя на татко си и постъпва на работа в армията, където се демонстрира като добър боец и бързо се издига във военната подчиненост. По това време е разпределен в Никомедия и служи в персоналната армия на император Диоклециан.

Според житието му, през 303 Диоклециан издава едикт за систематично гонене на християните в цялата империя. Счита се, че неговият съимператор Галерий е основният виновен за това решение. На Георги е заповядано да вземе присъединяване в преследванията, само че вместо това той се открива като християнин и подлага на критика решението на императора. Разяреният Диоклециан подрежда Георги да бъде подложен на мъчения и да бъде екзекутиран като изменник.

Преданието споделя, че когато го повели към тъмницата, едно от копията на бойците омекнало и се превило на две, щом се докоснало до светията. Така Георги се уверил, че Господ го пази в отстояването на вярата му. Когато го отвели в тъмницата, го оковали разпънат на земята и поставили тежък камък върху гърдите му. На другия ден, макар мъчението, св. Георги останал корав пред съда на императора. Последвали разнообразни мъчения, на които подложили младия боец, завързали го на дървено колело и стъргали тялото му с стоманени остриета. Императорът, като го помислил за мъртъв, отишъл да принесе жертва в храма на Аполон, само че тогава станало знамение: появил се ангел, който излекувал и освободил мъченика. Последвала заповед да хвърлят светеца в яма с негасена вар за три дни. Св. Георги влезнал самичък в ямата с молитва на уста и излязъл незасегнат. След това знамение доста хора повярвал в бог.

Св. Георги е изобразяван на иконите като конник, убиващ дракон, поради чудото, станало покрай град Вирит, сегашен Бейрут. Наблизо имало огромно езеро, в което живеел заплашителен дракон. Той постоянно излизал и доста хора ставали негова жертва. Когато пък доближавал градските стени, дъхът му отравял тези, които били наоколо и го вдишвали. Гражданите се опитвали да се преборят със звяра нееднократно, само че нямали триумф. Така един ден те решили да помолят техния държател за помощ, той пък от своя страна издал заповед, с която разпоредил всеки ден да предават на змея по едно от децата си и така да се спасят останалите. Издавайки тази заповед той уверил хората, че когато пристигна неговия ред, и той ще съобщи щерка си на чудовището. И по този начин всеки ден отвеждали на брега на езерото по едно от децата, до момента в който не пристигнал ред на дъщерята на шефа. Когато това станало, жителите поискали от бащата да извърши думата си. Той заповядал на детето си да облече най-хубавата си одеждa и да отиде на брега на езерото.

Когато змеят излязъл, се появил св. Георги, яхнал бял кон, и отишъл при девойката. Попитал я за какво стои там и плаче, тя му обяснила за какво е там и му извикала да бяга. В този час светецът-воин препуснал към змея и го пробол с копието си. После наредил на момичето да върже змея с пояса си и да го завлече в града. Народът, като видял това, се разбягал от боязън, само че св. Георги им заговорил, да не се опасяват, тъй като Господ Иисус Христос го е изпратил да ги избави от това зло, с цел да повярват в него. След тези думи светият войник отрязал с меча си главата на змея, а хората повярвали в Бога и се покръстили. На това място по-късно била съградена огромна черква на името на Божията Майка и друга една на името на св. Георги Победоносец. Тук точно станало и друго знамение. При освещаването на този храм избликнал извор с жива вода, която лекувала доста душевно и телесно заболели.
Източник: secret.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР