България попада сред страните с икономически дисбаланси, съобщи еврокомисарят за

...
България попада сред страните с икономически дисбаланси, съобщи еврокомисарят за
Коментари Харесай

ЕК: България е сред страните с икономически дисбаланси

България попада измежду страните с стопански несъответствия, заяви еврокомисарят за еврото и обществения разговор Валдис Домбровскис при оповестението на пакета за зимния учебен срок.

Същевременно еврокомисар Домбровскис уточни и позитивните трендове за страната ни, съобщи "Хоризонт ".

„ Действително, предходната година ние достигнахме до заключението, че в България към този момент няма свръхдисбаланси. Сегашната ни оценка е, че тя към момента е изправена пред несъответствия заради избрана неустановеност във финансовия бранш, съчетана със относително към момента висока корпоративна задлъжнялост “, сподели той.

„ В същото време икономическият напредък продължава извънредно високата си наклонност - чака се той да бъде 3,6% тази и идната година, съотношението на дълга по отношение на брутния вътрешен артикул се чака да бъде към 26%, което е едно от най-ниските равнища в Европейски Съюз. Има бюджетен остатък, виждаме и положителни индикатори за пазара на труда като цяло, тъй че икономическата обстановка се усъвършенства “, добави еврокомисарят.

На въпрос на „ Хоризонт “ дали попадането на България в групата с несъответствия ще ни попречи да се присъединим към чакалнята на еврозоната през юли, еврокомисар Домбровскис отговори:

„ В това отношение работата продължава въз основата на писмото с поетите задължения, което България подаде в Еврогрупата предишното лято. Освен това Европейската централна банка стартира правенето на задълбочена оценка на качеството на активите в банковия бранш. Очаква се резултатите да бъдат оповестени през юли. Така че решението дали България да се причисли към чакалнята на еврозоната ще бъде взето на тази основа и е реалистично да се чака през третото тримесечие на тази година “.

В оповестения отчет от зимния учебен срок Европейската комисия отбелязва сериозните проблеми в застрахователния бранш у нас. Забележката е измежду новите констатации на Брюксел.

Оттам обръщат внимание, че от лятото - след случая „ Олимпик “, няма титуляр на поста заместник-председател на Комисията за финансов контрол, отговарящ за застраховането. Също по този начин още от ноември е известно, че ръководителят Карина Караиванова ще премине в Европейската банка за възобновяване и развиване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР